Сон допомагає боротися з поганими спогадами

— 28 листопада 2011, 17:51

Такими є висновки, зроблені групою науковців з Каліфорнійського університету, пише Бі-бі-сі.

Під час свого експерименту вчені зібрали групу добровольців (35 осіб) та розділили їх на 2 групи. Пізніше показували їм зображення, які мали викликати різні емоції.

Після цього одній групі піддослідних дозволили поспати кілька годин, іншу ж лишили без сну.

Поки учасники експерименту спали, вчені фіксували циркуляцію крові у їхньому головному мозку за допомогою апарату МРТ.

Це дозволило побачити, які саме ділянки мозку є найбільш активними, коли людина спить.

Виявилося, що активність у ділянках мозку, пов’язаних з емоціями, була значно нижчою, а ось ділянки мозку, пов’язані з логічним мисленням, навпаки, були більш активними.

Коли піддослідним показали ті самі зображення вдруге, їхня реакція була вже не такою бурхливою.

Ті ж учасники експерименту, які не спали, емоційніше реагували на знімки, коли бачили їх знову.

На думку вчених, це пов’язано з хімічними змінами, що відбуваються у мозку людини під час фази швидкого сну

Існують переконливі докази того, що фаза швидкого сну, коли ми бачимо сновидіння, відіграє значну роль в обробці наших спогадів.

Провідний дослідник, доктор Метью Волкер розповідає, що під час фази швидкого сну у мозку людини різко знижується рівень норадреналіну, гормону, що пов’язаний зі стресом.

"Під час фази швидкого сну мозок людини ніби обробляє емоції в умовах з низьким рівнем норадреналіну, а на ранок ми прокидаємося і відчуваємо, що погані спогади втратили свою емоційну силу. Ми відчуваємо, що все не так вже й погано, і ми здатні подолати наші труднощі", - каже доктор Волкер.

За словами психолога, доктора Родеріка Орнера, хоча сон і відіграє ключову роль у боротьбі з неприємними спогадами, на людей, які страждають від емоційних розладів, впливають ще дуже багато факторів.

"У випадку більш серйозних травм, людині може бути складно подолати неприємні емоції під час сну, особливо, якщо неприємна подія має щоденний вплив на людину", - каже він.

Як вважають дослідники, більш глибоке вивчення цього питання може значно полегшити життя людей, які страждають від емоційних розладів.

Реклама:

Головне сьогодні