Хворих лейкозом українців позбавили ліків?

— 23 грудня 2011, 14:18

Держава не закупила препарат "Глівек", який рятує життя людей, хворих одним з різновидів раку крові - хронічним мієлолейкозом, пише газета "Сегодня".

"7 грудня видали нам по десять таблеток, яких вистачить на десять днів. А коли прийде нова партія, ніхто не знає. Лікарі пропонували ділити капсули навпіл і приймати щодня меншу дозу препарату. Але цього робити не можна, бо якщо припинити приймати ліки або знизити його дозу, вони потім просто перестає діяти", - нарікає 45-річна мешканка Новомосковська Ніна Нейман, яка три роки бореться з недугою.

Кілька років тому Ніна народила другу дитину (старша дочка вже доросла), а через деякий час удочерила ще одну дитину. Незабаром щаслива мати дізналася про страшний діагноз і тепер боїться за майбутнє дочок.

Це вже не перший раз, коли хворих на рак крові залишили без необхідних препаратів. З листопада по грудень їм довелося купувати дорогі ліки за власні гроші.

"Одна упаковка таблеток на місяць коштує 28 тис. грн. В інтернеті ми розшукували людей, у яких померли родичі і у яких залишилися ці ліки. Купували препарат по 5-7 тис. грн. Мені пощастило купити за три тисячі. Але навіть цю суму мені збирали всі родичі", - розповів глава дніпропетровської осередку всеукраїнської громадської організації людей хворих мієлолейкозом "Осанна" Іван Зеленський. За його даними, нова поставка буде в січні. Причому це не партія по держзакупівлях, а гуманітарна допомога швейцарської фірми-виробника ліків.

Очікується, що хворим привезуть відразу тримісячний запас препарату. До тих пір хворі будуть викручуватися хто як зможе.

Коли ж точно будуть ліки, медики не знають. "У нас немає чіткого графіка поставок. На жаль, ми не знаємо, коли "Глівек" буде поставлено, в якій кількості і наскільки його вистачить", - розводить руками завідуюча обласним гематологічним центром Поліна Каплан.

Незважаючи на труднощі, в яких опинилися Ніна, Іван і десятки їхніх "колег" по нещастю, їм ще пощастило. Адже всього на Дніпропетровщині живуть 180 чоловік з таким захворюванням, але тільки 40 з них беруть участь у держпрограмі "Право жити", яка безкоштовно забезпечує їх препаратом.

"Решта живуть на хіміотерапії максимум 3-4 роки. "Глівек" дає можливість жити набагато довше і навіть одужати. Інші хворі стоять у черзі на участь в програмі, багато хто вмирає. Але навіть для тих 40 осіб, які отримують "Глівек", його в останній рік почали привозити з величезними перервами", - зітхає Іван Зеленський.

Реклама:

Головне сьогодні