Створено прилад, що протягом дня розшифровує генетичний код

— 12 січня 2012, 10:21

Вчені говорять, що цим значно полегшується лікування та попередження багатьох хвороб, пише Радіо Свобода.
 
Сучасний пристрій на основі технології напівпровідникового чипу, приблизно такого ж, як у цифровому фотоапараті, може прочитати усі 3 мільярди "літер" генетичного коду людини за лічені години.

Він розкаже, чи матінка-природа запрограмувала у людини схильність до лисіння, чи повноти, чи щось серйозніше, наприклад, схильність до хвороби Альцгаймера чи раку.
 
Поки що компанія-виробник, Life Technologies, говорить, що пристрій використовується у наукових, а не у лікувальних цілях. Розшифрування геному, яке раніше могло тривати тижнями, тепер займає один день і коштує близько тисячі доларів.

Досі це було вдесятеро довше і дорожче.

Експерти говорять, що незабаром дешевші версії дешифрувального просторою скоро з’являться у лікарнях і вивчення геному буде таким же звичним явищем, як ультразвукове дослідження чи кардіограма.

Але така доступність ключової інформації про здоров’я людини та її генетичні схильності має і зворотній бік, говорить директор центру біоетики Університету в Пенсильванії Артур Каплан.
 
"Непотрібно багато зусиль, щоб отримати чиюсь ДНК. Достатньо шматка тканини з одягу людини чи склянки, з якої вона пила. Тобто може дійти до того, що вас будуть тестувати без вашого відома. І тут може постати низка питань, від батьківства до того, що хтось захоче перевірити свого майбутнього партнера, чи він має підхожий генетичний код, щоб планувати з ним нащадків", – говорить Каплан.
 
На думку експерта, перш ніж такі пристрої з’являться у загальному доступі, потрібно змінити законодавство про приватну інформацію.
 
Але винахідники з Life Technologies говорять, що декодер має багато застосувань, і більшість з них не викликають етичних проблем.

Наприклад, за допомогою їхнього винаходу вдалося отримати важливу інформацію про бактерію кишкової палички, через яку минулого року в Німеччині захворіли сотні людей і десятки загинули.


Реклама:

Головне сьогодні