Лікарі: знервовані батьки, що трусять своє немовля, можуть його вбити

— 10 лютого 2012, 14:11

У створенні фільму, де розповідається про синдром дитячого струсу (Shaken baby syndrome), узяла участь жінка на ім’я Мей Плейдел-Пірс. Її син Елліс дожив лише до 14 років, за цей час жодного разу не промовивши до неї "мамо ".

Про це пише The Daily Mail.

Мить, коли тодішній співмешканець Мей утратив над собою контроль та почав люто трусити немовля, яке плакало, назавжди змінила їхні з сином життя.

Син Мей помер у 14 років, жодного разу не вимовивши "мамо"

"Коли він (Елліс) помер, було проведене дослідження причин його смерті. Висновок був таким, що Еллісова смерть стала прямим результатом того, що його трусили", - говорить жінка на відео.

"Травми Елліса та інвалідність Елліса панували над всім, що відбувалося в нашому житті за 14 років. Те, що мене жодного разу не назвали мамою, те, що він жодного разу не зміг доторкнутися до мого лиця та жодного разу не поглянув на мене, як на свою маму, залишиться зі мною назавжди", - каже Мей.

У численних рекламних роликах та телепрограмах ми бачимо всміхнених мамусь і татусів із всміхненими дітками, між тим реальність може виявитися геть іншою, застерігають експерти.

Немовля здатне кричати з гучність в 110 децибел, що можна порівняти з виттям тривожної сирени, стверджують фахівці. Для емоційно виснажених батьків, які тривалий час недосипають, цей звук може бути просто нестерпним. Дорослий може втратити контроль над собою та почати трусити маля, не усвідомлюючи, наскільки трагічними можуть бути наслідки.

У відеоролику показали, як унаслідок струсу утворюються гематоми

Голівка немовляти велика та важка, порівняно з тілом. М’язи шийки ще не здатні втримати її, й вона з силою смикається вперед-назад, коли дитину трусять. Мозок, що має консистенцію ніжного желе, вдаряється об кістки черепу, а ніжні судини рвуться. Наслідком кровотечі може стати сліпота, глухота, судоми, серйозні ушкодження мозку та смерть.

Фільм із історією Мей та Елліса та поясненнями лікарів, стверений за сприяння Національного товариства з попередження жорстокого ставлення до дітей (NSPCC) демонструють батькам у Ліверпульській жіночій лікарні. Тата й мами дивляться його перед тим як вони заберуть своє новонароджене дитя додому.

Коли дитина кричить, треба переконатися, чи їй не холодно, не спекотно, чи вона не голодна та чи не пора її перевдягти. Немовля можна м’яко покачувати в колисці, можна поспівати, можна походити вниз та вгору, тримаючи його в слінгу чи на руках, радять фахівці.

"Якщо вам більше несила слухати плач, глибоко вдихніть та повільно видихніть. Покладіть вашу дитину в безпечне місці, наприклад, до ліжечка чи колиски, та вийдіть до іншої кімнати, але повертайтеся перевірити, як дитина, якщо вона затихне. Аби заспокоїтися, посидьте кілька хвилин, може, випийте чашечку чаю, подивіться телевізор чи послухайте радіо. Щойно відчуєте, що заспокоїлися, поверніться до дитини", - радить NSPCC.

Реклама:

Головне сьогодні