Тест

5 порад для вибору здорових напоїв

Вода – це напій, який найкраще тамує спрагу. Перейдіть від солодких напоїв на воду, молоко та натуральні соки. Серед розмаїття варіантів напоїв, без сумніву, вода є найкращим вибором: вона вільна від калорій, і її достатньо просто налити у склянку.

Їсти та пити потрібно стільки,
щоб наші сили цим відновлювались,
а не пригнічувались.

Марк Туллій Ціцерон,

древньоримський політик та філософ

Вибираючи їжу та напої більшість із нас керуються хвилинним принципом "смачно, швидко, зручно", не думаючи про те, що нам від природи дістався лише один організм, і турбота про його здоров’я лежить виключно на нас.

Що ж ми вибираємо? У переважній більшості, всі, готові до вживання напої, вкрай перевантажені цукром, містять багато порожніх калорій і жодних – корисних для організму компонентів. Вживаючи солодкі напої ви поступово набираєте вагу і збільшуєте ризик розвитку цукрового діабету.

Це відбувається тому, що цукор із напою викликає різке підвищення рівня глюкози. Для організму така кількість глюкози не потрібна. Тому частина її відкладається у вигляді жиру.

Стосовно інших напоїв, то вони мають свої переваги та недоліки і у помірних кількостях можуть входити до складу здорового харчування.

Які це напої?

Чай та кава: вільні від калорій до тих пір, поки ви не поклали у них цукор і вершки. Чай та кава містять понад 260 біологічно активних речовин і мають виражений тонізуючий, сечогінний та спазмолітичний вплив на організм.

У зеленому чаї містяться речовини – катехіни, які захищають оболонки (мембрани) наших клітин від руйнуючої дії вільних радикалів. Крім того, чай – це один із найпоширеніших адаптогенів, тобто речовин, які допомагають організму адаптуватися до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Як кава, так і чай сприяють зниженню вмісту етанолу (спирту) у крові та печінці, та його токсичного місцевого продукту розпаду в організмі – ацетальдегіду.

Результати світових дієтологічних шкіл підтверджують, що неміцно заварені чай та кава корисні при захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів. Єдине, що важливо – це індивідуально підібрані дози цих напоїв.

Для більшості людей ці напої корисні, і лише для тих, хто має порушення у роботі серцево-судинної системи, вживати їх потрібно помірно.

Безпечна доза чорної натуральної кави – не більше 2-х, зеленого чаю – не менше 2 чашок в день.

Напої, підсолоджені безкалорійними штучними замінниками цукру: у них справді немає калорій, але наслідки для ваги та здоров’я можуть бути непередбачуваними, тому краще відмовитися від них, або, у крайньому випадку, пити напої із звичайним цукром – шкоди буде менше.

Синтетичні цукрозамінники є для організму чужими і не можуть бути засвоєними та виведені із організму як звичайні натуральні продукти. Це ще одне додаткове навантаження на печінку, яке викликає проблеми із здоров’ям. Серед найбільш поширених цукрозамінників – аспартам (E 951), цикламат (Е 952), тауматин (Е 957), сахарин (Е 954).

100% фруктові соки. Натуральні соки багаті на вітаміни, мікроелементи та пектинові речовини, покращують роботу кишечника, допомагають вивести із організму шкідливі речовини. Але фруктові соки також містять багато калорій, тому достатньо буде однієї склянки в день, причому, розбавленого водою.

Пити соки краще всього за півгодини до їжі чи між прийомами їжі, особливо це стосується солодких соків. Такий сік, випитий після обіду, здатний посилити бродіння у кишечнику і призвести до здуття живота.

Молоко і кисломолочні напої корисні всім. Молоко погано переносять лише деякі люди: у одних у травному тракті знижена активність фермента лактази, який розщеплює молочний цукор, в інших молоко викликає вияв харчової алергії.

Молочні продукти – це джерело повноцінного білка, ряду вітамінів та мінеральних речовин. У них особливо благотворне співвідношення кальцію та фосфору. Але цільне молоко також містить немало калорій, тому не потрібно його пити більше, ніж 1 чи 2 склянки в день, а тим, у кого проблеми із зайвою вагою, бажано вибирати цей корисний напій із низьким вмістом жиру.

Алкоголь: в залежності і від виду алкогольного напою, він може тонізувати, а можу бути і справжньою отрутою для організму, тому помірність є ключовим фактором.

Найбільш благотворний вплив на здоров’я людини виявляють натуральні червоні вина. У них міститься антиоксидант ресвератрол, який знижує ризик захворювань серця та судин, і який має антиканцерогенну дію. У 140 г вина міститься не менше 100 калорій.

Перевищувати дозу 10-15 грамів 96-градусного етанолу не рекомендується, для запобігання наслідків для здоров’я. Але це ще означає, що тим, хто не вживає алкоголю, необхідно розпочати розпивання червоного вина в надії на скорочення ризику рака.

5 порад для вибору здорових напоїв

1. Змінюйте звички – обмежте, або взагалі відмовтеся від цукровмісних напоїв. Середня банка солодкої газованої води забезпечує близько 150 калорій. У перерахунку на шматочки цукру буде така картина: в пепсі-колі – 8 шматочків цукру, у кока-колі – 6, 5, у "Швепс бітер лимон" – 4 шматки цукру.

"Легкі калорії", які поступили в організм, все одно використовуються, і переважно вони трансформуються у жир. Скорочуючи вживання солодких напоїв ви можете полегшити процес контролю своєї ваги і можете знизити ризик розвитку діабету 2 типу у майбутньому.

Перед тим, як купити, і тим більше, випити склянку шипучої суміші, подивіться на етикетку, де дуже маленькими буквами вказана кількість калорій. То чи варто це робити?

2. Уникайте низькокалорійних напоїв. Так звані "дієтичні" напої із штучними замінниками цукру, можливо, сподобаються вашим смаковим рецепторам, але заставлять вашу печінку, яка є головним фільтром організму, посилено переробляти чужі та шкідливі для організму, хімічні речовини. Спробуйте додати у воду шматочок лимона або апельсина (мандарина) або іншого натурального фруктового соку.

3. Якщо ви не вживаєте алкоголь, не варто і починати. Дія алкоголю на організм двояка: доведено, що помірне вживання алкоголю знижує ризик серцевих захворювань та діабету, але дещо підвищує ризик розвитку раку молочної залози та раку товстого кишечника.

Для деяких людей, особливо вагітних жінок, а також для людей, які приймають один чи декілька лікарських препаратів, алкоголь абсолютно протипоказаний.

4. Збережіть спортивні напої для спортсменів. Спортивні напої мають на меті дати спортсменам вуглеводи, електроліти та рідину під час інтенсивних тренувань. Для тих же, хто веде малорухливий спосіб життя, вони є ще одним джерелом солодких калорій.

5. Не пийте енергетичні напої. Ці недешеві солодкі шипучі рідини мають стільки ж цукру, як і безалкогольні напої, плюс багато кофеїну і можуть призвести до підвищення кров’яного тиску. Крім того, вміст у них добавок у вигляді аспартаму можуть принести немало неприємних наслідків для здоров’я. Навряд чи у вас є потреба у них.

Оксана Скиталінська, 100rokiv.com.ua

Фото http://beautyhill.com, http://beautyeditor.ca, nutritionaustralia.org