Від хропіння можна позбутися, вкоротивши язик – лікар

— 10 квітня 2012, 11:00

До лікаря 70-річного Ентоні Бейкера змусила звернутися його кохана половина, Джун, стривожена звуками, які він видавав уві сні. Як розповідала жінка, він немовби припиняв дихати, а за мить починав хапати повітря.

Сам Ентоні списував усе це на свій вік, адже крім хропіння, мав ще й проблеми з пам’яттю, пише The Daily Mail.

Коли ж він дістався до лікаря, то одержав діагноз – обструктивне апное сну. Як пояснили чоловікові, уві сні його язик западав у горло, перекриваючи шлях повітрю. Те, що мозкові бракувало кисню, й стало причиною погіршення пам’яті Бейкера, а ще збільшило ризик розвитку гіпертонії, діабету та серцево-судинних хвороб.

Пацієнт згодився на експериментальну операцію, в ході якої йому зменшили надгортанник, язик та прибрали трохи тканини з піднебіння – щоб повітря проходило вільніше.

Операція, зроблена в одній із клінік Лондону, тривала кілька годин. Відтоді минув рік.

"Тепер я сплю по 8 годин поспіль та менше втомлююся. Я досі трохи похропую, але справи вже не такі погані. Моя пам’ять не погіршується. Я досі сплю в окремій кімнаті, але сподіваюся, що врешті мені буде дозволено повернутися", - поділився пенсіонер.

Як пояснює хірург лондонського The Royal National Throat, Nose and Ear Hospital Бік Котіча, який працював із Бейкером, хропунами є 40% дорослого населення, і 10% із них насправді страждають на апное.

Коли йдеться про апное, то в більшості випадків причиною є обструкція – носові поліпи, мигдалини або язик, що западає, перекривають потік повітря. Іноді обструкцію спричиняє надмірне розслаблення м’язів та м’яких тканин горла.

Рідкісним є центральне апное сну – коли мозок "забуває" дати легеням команду дихати.

Відчувши брак повітря, людина, яка страждає на апное, мусить прокидатися, щоб зробити вдих. Її сон стає уривчастим, уранці вона втомлена, нерідко відчуває головний біль.

У чоловіків апное діагностують удвічі частіше, ніж у жінок. Це пояснюється тим, що навколо шиї в чоловіків частіше накопичується зайва вага, що тисне на тканини. До того ж, жінок від апное боронить гормон естроген.

У випадку Бейкера лікарі вдалися до роботизовано хірургії. Апарат, що зветься "робот Да Вінчі", провів операцію за допомогою надточного лазера.

Реклама:

Головне сьогодні