Тривожні матері не дають своїм малятам спати – вчені

— 17 квітня 2012, 16:31

Добре відомо, що коли діти погано сплять, а через них недосипають тата й мами, це може призводити до стресу та напруги в родині.

Одначе, виявили вчені, може відбуватися й точнісінько навпаки, пише The Telegraph.

Тривожна матуся будитиме своє маля, щоб зайвий раз погодувати. Уночі вона братиме його до себе в ліжко чи на руки, бо її потреба емоційного комфорту є дужчою, ніж у її дитини.

"Це дослідження проливає світло на вплив материнської депресії на поводження з дитиною в нічний час, і як таке поводження впливає на дитячий сон", - каже один з головних авторів, професор педіатрії та психології Державного університету Пенсільванії Дуглас Теті.

У тижневому дослідженні взяли участь 45 матерів та їхні діти віком від 1 місяця до 2 років. Жінок попросили вести "щоденники сну", а вночі в їхніх помешканнях вівся відеозапис.

Дослідники виявили, що тривожні матері частіше брали нащадків на руки та будили їх, коли ті спали. Ті ж самі жінки частіше схоплювалися на найменший звук від дитини, навіть коли та не видавалася засмученою та не потребувала уваги.

Висновок науковців був таким: діти мам із сильнішими симптомами депресії та переживаннями щодо їхнього сну сплять гірше.

"Проблеми зі сном у ранньому дитинстві можуть поглиблюватися і мати негативний вплив на різні аспекти розвитку… Важливо зрозуміти, як материнська депресія та проблеми сну поєднується та впливають на розвиток дитини, щоб розробити конкретн заходи для зменшення цих негативних наслідків", - зазначив Теті.

Реклама:

Головне сьогодні