Американські онкологи: випадків раку шкіри стрімко більшає

— 2 квітня 2012, 17:11

За період від 1970-го по 2009-й рік кількість випадків раку шкіри зросла ввосьмеро серед молодих жінок, та вчетверо – серед чоловіків 18-39 років. В американських лікарів є підстави для того, щоб говорити про епідемію меланоми в країні.

Невтішні дані надрукувало видання Mayo Clinic Proceedings, пише Time.

"Ми очікували побачити зростання показників щодо (захворюваності) молодих жінок, але були здивовані, коли побачили настільки стрімке зростання", - зазначив під час телеконференції дерматолог Джеррі Брюер.

Міжнародне агентство досліджень раку ще в 2009-му році проголосило солярії "людським канцерогеном". Солярії та цигарки несуть у собі однаковий ризик розвитку раку, проте молоді люди ігнорують усі застереження медиків, наголосив Брюер.

Він та його колеги підтримують ідею заборони соляріїв, особливо для тинейджерів та молодих людей, чий організм є більш вразливим.

"У солярії ви можете отримати в сім разів вищу дозу ультрафіолетової радіації, ніж перебуваючи під сонцем", - сказав лікар.

Рання діагностика захворювання збільшує шанси на його подолання. Зі слів Брюера, на те, щоб оглянути себе, озброївшись люстерком, знадобиться всього 3 хвилини, але вони можуть врятувати життя.

Отже, ознаками меланоми можуть бути:

* асиметрія темної плями або родимки

* її зубчасті краї

* присутність у ній червоного, білого чи синього кольору, темнішого та світлішого відтінку

* діаметр більший за шість міліметрів

* будь-які зміни плямки або родимки, свербіж чи кровоточивість

Реклама:

Головне сьогодні