Червоний і гарячий

Перець зазвичай використовується для приготування їжі для надання їй більш гострого смаку. Вже 7500 до н.е. перець був частиною людської дієти.

Цікаві дослідження були проведені із перцем чилі.

- При додаванні перцю до раціону суттєво прискорюється метаболізм (обмін речовин), що дозволяє швидше втрачати зайву вагу.

- Після вживання гострого перцю покращується настрій за рахунок вироблення організмом ендорфінів – "гормонів радості".

- Перець приборкує апетит. Особливо це стосується жирної та солодкої їжі.

- Чилі додає їжі приємного пряного аромату, тому його потрібно включати до раціону тим, хто на дієті.

Для зниження ваги важливим є зменшення відчуття голоду. Більшість фармацевтичних препаратів спрямовані на блокуванні центру апетиту, що знаходиться у гіпоталамусі (частина мозку). Але проблема цих препаратів полягає у їх короткотривалій дії та наявності побічних ефектів.

Споживаючи чилі ви можете втратити вагу без страху нашкодити своєму організму. Втрата ваги відбувається двома шляхами: через зменшення апетиту і прискоренняє метаболізму.

Дослідження довели, що капсаїцин, речовина, що робить чилі "гарячим", збільшує активність симпатичної нервової системи.

Це прискорює обмін речовин і знижує апетит, особливо для жирної їжі і солодощів. Центр апетиту у гіпоталамусі пригнічується також капсаїцином. На додаток до цього, чилі стимулює утворення ендорфінів.

Деякі наукові дослідження вказують на те, що капсаїцин збільшує швидкість метаболізму на 30 відсотків протягом декількох годин після прийому їжі! Це тимчасове збільшення метаболічних допомагає спалювати калорії швидшими темпами.

Потрібно з’їсти пару шматочків перцю у 5 – 6 прийомів їжі, а не 3 великих.

А кофеїн кави разом із капсаїцином проявляють ефект синергізму (підсилення дії один одного).

Найкраще почати їсти чилі повільно, маленькими шматочками, контролюючи "тепло", яке ви можете терпіти.

Цікавим є ще один факт: жінки можуть бути кращими дегустаторами, ніж чоловіки, оскільки мають більше смакових рецепторів на 1 квадратний сантиметр язика. У результаті, жінки є більш чутливими до гострого перцю. З чоловіками все якраз, навпаки. Хоча, з часом люди можуть "тренувати" свої смакові рецептори, поїдаючи чилі регулярно.

Перець чилі також є прекрасним знеболювальним засобом:

Біль є основною причиною відвідин лікаря. Завдяки пекучим властивостям капсаіцину блокуються больові рецептори, про що повідомили результати досліджень, опублікованих у престижному журналі Clinical Investigation.

Вчений Харгрівз, що проводив це дослідження сказав: "Більшість препаратів, що ми маємо в своєму розпорядженні сьогодні лише лікують симптоми болю. Нашою метою є лікування причини болю".

Лабораторно вже вивчають ліки на основі перцю чилі, які можуть допомогти при зубному болю, і болю від раку, артриту, хірургії і опіків.

Дослідники вважають, що їхні результати незабаром увінчаються успіхом у вигляді якісно нових анальгетиків, які будуть позбавлені побічних ефектів, що мають сучасні знеболюючі.

Перець чилі:

- знижує болі при мігрені і головні болі;

- запобігає гаймориту і зменшує скупчення гною у носових пазухах;

- боротися з раком;

- сприяє зниженню високого кров’яного тиску;

- зменшує запалення;

- допомагає заспокоїти кишкові захворювання;

- допомагає спалювати жир і худнути;

- захищає серце;

- містить багато вітаміну С;

- має виражений зігрівальний ефект.

За матеріалами http://100rokiv.com/?p=225.

Фото з Flickr (by Pat F., AlexZachen, Shichiroku)

Реклама:

Головне сьогодні