У сосисках "дитячих" і халві знайшли шкідливі речовини

— 31 травня 2012, 17:26

Такими є результати експерти, проведеної ДП "Укрметртестстандарт", пише "Комсомольская правда в Украине"

В сосисках вищого сорту "Дитячі" від ТМ "Тульчин" (Вінницька область) експерти знайшли підсилювач смаку - глутамат натрію Е621, а ТМ "Колос" додала у свою продукцію барвники тартразин Е102 і жовтий сонячний захід Е110, які вважаються небезпечними для здоров'я.

Трохи краща ситуація з фруктовими соками для дитячого харчування: з 8 перевірених зразків перевищення вмісту оксиметилфурфурола було виявлено в двох випадках. При нормі вмісту не більше 20 мг/кг в соку яблучно-вишневому ТМ "Карапуз" токсичної речовини містилося 28,5 мг/кг, а в соку з яблук і чорної смородини "Фрут Няня" - 29,7 мг/кг.

Фахівці Укрметртестстандарту перевіряли також халву на вміст бензапірену - токсичного канцерогену. За чинними стандартами цей показник для халви не нормується, тому експерти спиралися на нормативи для соняшникової олії - не більше 2 мкг бензапірену на кілограм продукту.

У халви соняшникової "Люкс" ТМ "Жайвір" даний показник виявлений на рівні 2,58 мкг/кг, а у халви соняшникової ТМ "Дружній продукт" - 2,63.

Що стосується морозива, то з шести перевірених зразків "відзначилося" лише морозиво "Суперпломбір" ТМ "Ласунка", що містить 15% немолочних жирів.

Бензапірен відноситься до поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ). Це найсильніший канцероген, споживання якого може привести до ракових захворювань. Його вміст нормується у всіх жировмісних продуктах харчування (халва, шпроти, ковбаси, маргарини, печиво і т. д.) у всьому світі.

У нашій країні норму на бензапірен ввели лише недавно на підставі європейських директив, причому тільки на соняшникову олію, для чого були внесені відповідні зміни в ДСТУ.

Реклама:

Головне сьогодні