40-річні чоловіки мають більше шансів зачати дитину з генетичними вадами - вчені

— 23 серпня 2012, 15:15

Ісландські науковці стверджують, що 97% генетичних мутацій зумовлені віком саме батька, а не матері.

Про це пише The Daily Mail.

Ризик народитися з серйозними вадами для дитини 40-річного чоловіка в 2,5 рази вищий, ніж для сина чи доньки 20-річного. Причому з кожним роком ризик дедалі зростає.

"Забір сперми молодого чоловіка та зберігання її в замороженому стані для використання в майбутньому може бути розумним рішенням", - говорить професор еволюційної біології Мічиганського університету Олексій Кондрашов.

Сучасний "тренд" пізнього батьківства може бути пов’язаний зі збільшенням випадків аутизму, припускають вчені.

Якісь генні мутації мають усі. В середньому 20-річний батько передає дитині 25 пошкоджених генів, тоді як 40-річний – близько 65. Від матері ж, незалежно від її віку, дитині дістається близько 15 мутацій.

"Кількість мутацій, що передається від матері, постійна, що має пояснення, адже її яйцеклітини формуються ще до її народження, тоді як чоловік постійно, до похилого віку, виробляє сперму", - пояснює доктор Кері Стефанссон із організації deCODE, що знаходиться в Рейк’явіку.

Немолодий вік батька може стати причиною таких проблем як аутизм, шизофренія, дислексія та низький інтелект, зазначили дослідники в статті в журналі Nature.

Водночас поважний вік матері збільшує ризик викиднів чи серйозних хромосомних порушень, як то синдром Дауна.

Реклама:

Головне сьогодні