Тест

В США припинили випробування препарату від Альцгеймера

Ліки компаній Pfizer і Johnson & Johnson мали полегшувати наслідки втрати пам'яті, пише Бі-бі-сі.

Дослідники повідомили, що позитивна динаміка захворювання у пацієнтів в ранній або середній стадії хвороби Альцгеймера не відрізнялася від такої в контрольній групі пацієнтів, яким давали плацебо.

Представники компаній також заявили, що всі інші дослідження в цій області були припинені.

Хвороба Альцгеймера - захворювання, пов'язане з загибеллю клітин головного мозку. Воно веде до важких розладів пам'яті та інтелекту. Ця недуга є шостою за поширеністю причиною смерті в США.

Наразі ліків від хвороби Альцгеймера не існує.

Pfizer і Johnson & Johnson в кінці липня оголосили, що клінічні випробування четвертої версії ліків під назвою "Бапінеуцумаб" завершилися невдало.

Деякі фахівці передбачали такий результат, оскільки ліки видавалися пацієнтам, чий мозок уже був вражений Альцгеймером.

"Зараз багато хто схиляється до того, що потрібно лікувати людей до того, як у них виявилися ознаки недоумства", - сказав Вільям Тис, старший науковий співробітник Асоціації Альцгеймер.

Незважаючи на провал експерименту, інформація, отримана під час дослідження, може бути корисною, вважає Тис.

Хвороба Альцгеймера залишається загадкою для вчених і лікарів. Механізми її появи до кінця не вивчені.

Компанія Johnson & Johnson в 2009 році оголосила про намір інвестувати 1,5 млрд. доларів в розробку "Бапінеуцумаба".

"Ми засмучені тим, що втратили можливість надати дієву допомогу пацієнтам на ранній або середній стадії хвороби Альцгеймера та їх близьким", - сказав голова групи розвитку лікарських препаратів компанії Pfizer Стівен Романо.

Схоже ліки також розробляється компанією Eli Lilly. Деякі фахівці говорять про те, що вони будуть дієвими, проте результати клінічних випробувань стануть відомі тільки в кінці цього року.

За деякими даними, 36 мільйонів людей по всьому світу страждають набутими формами слабоумства, включаючи хворобу Альцгеймера.