Тест

Більше половини українців почуваються хворими

Понад 50% українців не можуть назвати себе здоровими, згідно з даними цьогорічного опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Лікарі стверджують, що головна причина недугів українського суспільства – хронічна депресія. Здебільшого люди хворіють через апатію до власного здоров’я, передає Радіо "Свобода".

Щороку здоров’я українців погіршується через погану екологію, високий рівень алкоголізму серед населення, і як наслідок – розвиток епідемій різного характеру, пояснює заслужений лікар України, професор Ольга Богомолець.

Утім 90% хвороб українського суспільства спричинено власним небажанням людей бачити себе здоровими.

"Відсутня не просто культура здоров’я, щоб люди дбали про себе, а відсутнє й бачення людьми можливостей майбутнього свого життя в Україні. Внаслідок цього, особливо серед чоловіків, дуже високий рівень і алкоголізму, і тютюнопаління", - заявляє Богомолець.

"Усе це пов’язано з хронічною депресією населення України", - наголошує вона.

За даними американського інформаційного агентства "Bloomberg", у рейтингу країн світу за станом здоров’я громадян Україна посідає 99 місце.

За словами голови Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я Олега Мусія, така позиція України у світі є цілком обґрунтованою. Він пояснив, що українці не отримують необхідну медичну допомогу через відсутність належного фінансування медицини.

"На охорону здоров’я держава дає тільки 3,5% від ВВП. За оцінками ВООЗ, якщо фінансування менше 6%, то охорона здоров’я взагалі існувати не може. І слід розуміти, що людям доводиться виплачувати зі своєї кишені. Насправді, для держави не є пріоритетом здоров’я власних громадян", - заявив Мусій.

Водночас, в Адміністрації президента України запевняють, що реформування системи охорони здоров’я має велике значення для влади.

Медична реформа розпочалася минулого року пілотними проектами в Донецькій, Дніпропетровській, Вінницькій областях та Києві. Утім, за словами екс-міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука, про реформування медицини багато говориться, а на практиці змін майже немає.

"Важко назвати ще якусь країну, крім України, де стільки говорять про реорганізацію медицини і стільки не робиться. Тільки йдуть розмови, а результатів немає", - говорить Поліщук.

За прогнозами, які оприлюднила голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я, "регіоналка" Тетяна Бахтеєва, через 10 років в Україні чисельність населення становитиме близько 38 мільйонів людей.

Якщо такі тенденції зберігатимуться, то за 50 років українців залишиться не більше 12 мільйонів.