Сон може бути попередженням про хворобу Альцгеймера

— 7 вересня 2012, 14:25

Вважається, що згустки білка в мозку, є однією з основних причин виникнення хвороби Альцгеймера - найбільш поширеної форми деменції, пише Бі-Бі-Сі.

Відповідно до публікації в журналі Science Translational Magazine, нове дослідження виявило, що в момент появи перших тромбоцитів у мишей починалися проблеми зі сном.

Вважається, що визначення перших ознак появи хвороби Альцгеймера є ключовим для успішного лікування. Адже як правило, втрата ясності розуму або втрата пам'яті стають помітні лише на пізніх стадіях розвитку хвороби, коли частини мозку вже зруйнована, що робить будь-яке лікування дуже важким або просто неможливим.

Тому дослідники прагнуть визначити наявність хвороби Альцгеймера на ранніх етапах - за багато років до прояву очевидних симптомів.

Одним з важливих об'єктів дослідження є згустки бета-амілоїду, які утворюються на поверхні мозку.

Рівень білка бета-амілоїду - як в мишей, так і в людей - підвищується і знижується природним чином протягом доби. Але при хворобі Альцгеймера утворюються постійні згустки білка.

Експерименти в Вашингтонському університеті виявили, що вдень миші сплять по 40 хвилин щогодини. Однак як тільки почали утворюватися згустки білка в мозку, тривалість сну мишей зменшилася до 30 хвилин на годину.

"Якщо і у людей проблеми зі сном починаються на ранніх етапах хвороби Альцгеймера, то ми будемо мати простий інструмент для її визначення. Проте якщо проблеми зі сном і існують, ми поки не знаємо точно, яку форму вони приймають - загальне зменшення часу сну, тривожний сон чи щось інше ", - пояснив професор Давид Хольтцман, який брав участь у цьому проекті.

Однак висновки дослідження на мишах не завжди застосовні до людей, а причин для поганого сну може бути багато.

Представник Alzheimer's Research UK Марі Дженсон закликала провести більше досліджень, щоб встановити, чи існує зв'язок між проблемами зі сном і хворобою Альцгеймера.

Реклама:

Головне сьогодні