Вчені запропонували новий підхід до лікування епілепсії

— 15 жовтня 2012, 11:18

Про це повідомляє Medportal із посиланням на Medical Xpress. Серію відповідних досліджень провела група фахівців під керівництвом Джеффрі Лоуба (Jeffrey Loeb) з Медичної школи Університету Уейна.

На першому етапі роботи Лоуб і його колеги порівняли експресію 137 генів, робота яких пов'язана з епілептичними нападами, у різних ділянках кори головного мозку.

Їм вдалося виявити окремі шари нейронів, схильних до підвищеної електричної активності, яка спостерігається при епілепсії. У цих зонах також було зафіксовано підвищене число синапсів, що також може сприяти накопиченню надлишкових потенціалів у нервових клітинах.

Друга частина дослідження була присвячена пошуку речовин, які можуть знижувати електричну активність нейронів. Провівши серію експериментів на лабораторних щурах, дослідники з'ясували, що до таких сполук належать інгібітори мітоген-активуючих протеїнкіназ.

Крім того, було встановлено, що при введенні експериментального препарату, у тварин не тільки припинялися епінапади, але і нормалізувалася поведінка, зокрема зникала гіперактивність.

Далі група Лоуба вивчала вплив генетичних факторів на різні процеси в головному мозку, в тому числі тривалу потенціацію, синаптичну активність і пам'ять. Вчені виявили, що в епіактівних ділянках кори деякі гени (зокрема ген нейротрофічного фактору мозку) працюють в тісному контакті з відповідними ділянками так званої антисмислової РНК.

Таким чином, вплив на ці ділянки виявився одним із способів регуляції електричної активності нейронів, що дозволить не тільки запобігати епілептичним нападам, але і лікувати пов'язані з хворобою поведінкові розлади.

Реклама:

Головне сьогодні