Мозок може зробити людину товстіше

— 16 жовтня 2012, 11:57

Про це йдеться у новому дослідженні вчених Мічіганського університету, пише The Daily Mail.

За інформацією дослідників, в орагнізмі існує два ключових гормони, пов'язаних з вагою: грелін (вивільнюється шлунком для посилення голоду, гальмує металболізм і зменшує здатність тіла спалювати жир) та лептин (сигналізує мозку, що треба знижувати гостроту апетиту і час спалювати калорії).

Раніше, до речі, було доведено, що люди, які не мають лептину, скоріше за все, матимуть проблеми із надлишковою вагою. Або навпаки: надлишок лептину перевантажує рецептори і результат аналогічний.

Тепер вченим вдалося дослідити, чому мозкові рецептори, відповідальні за вироблення лептину, можуть непрацювати.

Виявляється, рецептор має дві "ноги", що і дозволяє йому під'єднатися до лептину. Існує теорія, що люди, рецептори яких, не мають цих "ніг" і страждають від ожиріння.

Це відкриття може дати поштовх у створенні цільових методів лікування ожиріння та гормональних захворювань.

"Розробка чіткої картини того, як лептин може зв'язуватися з рецептором , може бути першим кроком у подоланні лептинорезистентності", - каже Алан Сальтьєль, директор Інституту природничих наук в університеті.

Крім того, вченим вдалося виявити ген "ненажерливості". Через нього, мозок не може зрозуміти, що людина наїлася.

Досліди на мишах продемонстрували, що мутація всього в одному гені порушувала природній зв'язок у тілі і призводила до швидкого набору ваги і постійного бажання їсти.

Реклама:

Головне сьогодні