Смачно та зручно: 5 сучасних трендів здорового харчування

Менше калорій, цукру та згаяного часу, елегантність та новий погляд на звичні продукти – такими є сучасні тренди галузі здорового харчування.

На велике зібрання Academy of Nutrition and Dietetics Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) з’їхалося понад 8 тисяч експертів у галузі здорового харчування.

Топ-5 трендів 2012-го року виділила для себе дієтолог Доун Джексон, одна з авторів The Huffington Post.

Здорове харчування не повинно бути марудним, підкреслює вона. Отже, "в моду" нині входять продукти, в котрих поєднується користь та зручність.

Зернятка чіа містять корисні для серця Омега-3 жирні кислоти, а ще вони приємно хрумкотять на зубах. Деякі виробники вже почали продавати їх у порційних пакетиках.

Для тих, кому катастрофічно бракує часу на приготування їжі, яйця тепер продаються навіть уже зварені круто та почищені. Треба лише покришити їй у салат або з’їсти просто так. Тим, хто худне, Джексон радить все ж не уникати жовтків – адже в них є холін, речовина, корисна для мозку.

Іще одна новинка – чорнослив в бляшаночці, причому кожна з ягід – в індивідуальній обгортці. В одній штучці – близько 25 калорій, і такі корисні смаколики можна тягати з собою в сумочці, не боячись її забруднити.

Одну грушку, яблучко чи жменьку мигдалю тепер також можна покласти в спеціальний маленький кейс.

Експерти підрахували – середньостатистичний американець з’їдає іж 22-30 чайних ложок цукру на день, додаючи собі кількасот зайвих калорій. Отже, наступний модний тренд – менше цукру.

Замість цукерок можна їсти корисні батончики з в’ялених фруктів та злаків чи горішків.

Пироги з журавлиною будуть смачні навіть якщо зменшити кількість цукру вполовину, а замість готових порошків для шоколадних напоїв краще використовувати порошок какао, а цукор додавати за смаком.

Замінити цукор можна медом, і це, за підрахунками експертів, збільшить кількість корисних антиоксидантів у денному раціоні на 2,6 Ммоль.

Кокосовий цукор одержують навіть не з горіхів, а з квіток цієї пальми. Він не має кокосового присмаку та, порівняно з білим цукром, містить значно більше вітамінів – магнію, цинку, заліза, вітаміну В та калію.

Рослина Luo han guo, він же архат, має наукову назву Siraitia grosvenorii. Вона росте на півдні Китаю, її плоди нагадують маленькі зелені дині. Архат набагато солодший від цукру, і містить дуже мало калорій. Його можна додавати в десерти, напої, випічку тощо.

Ще один тренд – продукти без глютену. Виробники представляють дедалі більше віляких безглютенових снеків та солодощів, а в меню модних ресторанів усе частіше можна побачити різні страви з зерна сорго.

Звичні корисні продукти набувають нових форм. Наприклад, із корисних бобів уже навчилися робити чіпси, із грибів можна ліпити поживні фрикадельки, а нешліфований рис перетворювати на кускус.

Фото з сайту The Huffington Post та Flickr (by graibeard, jypsygen, Half Chinese, Food Thinkers, Nhái)

Реклама:

Головне сьогодні