Тест

Материнська турбота може впливати на розмір мозку дитини – вчені

Поцілунок, дмухання на збите коліно чи мамина колискова – від таких, здавалося б, дрібничок, може залежати розвиток та розмір мозку вашого малюка, кажуть вчені.

Про це пише The Daily Mail із посиланням на The Sunday Telegraph.

На лівому знімку зображено мозок дитини, яка зростає з турботливою та відповідальною матір’ю. Про хлопчика чи дівчинку із правого зображення відомо, що цю дитину кривдили вдома, та вона була жертвою грубого недбальства з боку дорослих.

Різницю між двома знімками видно неозброєним оком. Неврологи кажуть, що в "правої" дитини поки що просто відсутні деякі ділянки мозку, які є в "лівого" малюка.

Прогноз науковців такий: перша дитина буде розумнішою та матиме більшу здатність до емпатії. Друга ж, коли виросте, матиме більше шансів стати залежною від наркотичних речовин, скоїти злочин, мати проблеми з психікою та здоров’ям.

Якщо дитина протягом перших двох років життя не отримує належного піклування, це може мати дуже серйозні наслідки для її розвитку, підсумовує професор Аллан Шор із Каліфорнійського університету в Лос-Аджелесі.

Іще гірше те, що таким чином утворюється "ланцюг" – дитина, до якої ставилися погано, виростає, та, оскільки її мозок так і не розвинувся належним чином, ставиться так само і до власних нащадків.

Улюблені діти – кмітливіші та краще вчаться, підтвердили не так давно психіатри та неврологи з Медичної школи Вашингтонського університету. Вони з’ясували, в 4-річних дітей, котрих більше пестили мами, мають більший гіппокамп – ділянки мозку, задіяні в процесах навчання, запам’ятовування та реагування на стрес.