Там, де заборонено палити, хворих менше - вчені

— 1 листопада 2012, 15:14

Це довели науковці з Каліфорнійського університету (Сан-Франциско). Дослідники проаналізували вплив антитютюнових законів у 37 країнах, серед них – у Німеччині та США, повідомляє Deutsche Welle.

За їхніми даними, в "обстежених" державах кількість пацієнтів із інфарктами знизилася в середньому на 15%, а з легеневими хворобами – на 24. Висновок: чим суворіша заборона паління, тим "здоровіші" результати.

"Чиновники, відповідальні за охорону здоров'я, та експерти мають зрозуміти: винятки та шпарини в законі, приміром, для казино, становлять небезпеку для людей", - каже один з авторів дослідження Стентон Глантц.

Попередні дослідження також доводять позитивний вплив антицигаркових законів на інші сфери. Приміром, науковці з Єльського університету з'ясували: в барах і ресторанах без диму люди й алкоголю п'ють менше.

За оцінками німецької організації медичного страхування DAK-Gesundheit, після набуття чинності законоадвства про обмеження паління в Німеччині у 2007 році кількість інфарктів суттєво знизилася.

Тобто, стверджують дослідники, закон порятував тисячі людських життів. А раніше шотландські науковці довели, що в приміщеннях без цигаркового диму, рідше трапляються передчасні перейми у вагітних.

Ще одне американське дослідження, що проводилося в одному з містечок штату Мічиган, засвідчило: через 18 місяців після заборони паління до клінік потрапило на третину менше людей із діагнозом "інфаркт".

Група науковців під керівництвом Ричарда Гурта з клініки в Рочестері (штат Міннесота) опублікувала результати своїх досліджень у виданні "Архів міжнародної медицини".

Реклама:

Головне сьогодні