Лікар-онколог ставив неправильні діагнози і видаляв жінкам груди

— 9 листопада 2012, 09:11

Як з'ясувалося, медик помилково ставив онкологічні діагнози і проводив операції, показань для яких у тих, хто проходив лікування не було, повідомляють Вести.ru.

Мастектомія, повне або часткове видалення молочної залози, - операція складна, з важким періодом реабілітації, фізичної та психологічної. Зазвичай її роблять для того, щоб життя врятувати, але цим жінкам вона життя зламала.

"Коли проходиш через таку операцію, за тебе переживають і діти, і колеги - вони провідували мене в лікарні навіть в обідню перерву. Мій чоловік дуже хвилювався і ще більше був вражений, коли дізнався, що все було даремно. Знаєте, такі речі стосуються не тебе однієї, їх долаєш разом з близькими ", - ділиться потерпіла Хелен Гардінер.

Всі жінки були пацієнтками хірурга-онколога Іена Патерсона, лікаря з багаторічним стажем. Він встиг попрацювати в кількох клініках - і державних, і приватних. Одним жінкам він діагностував рак грудей і, як з'ясувалося пізніше, видаляв доброякісні пухлини.

"Пам'ятаю, я увійшла до кабінету, мене оглянув лікар, мій чоловік сидів поруч. І я побачила, як доктор киває чоловікові, потім каже мені: присядьте, я повинен сказати вам щось ще більш страшне, ніж ви думаєте - у вас ніколи не було раку ", - згадує ще одна жертва непотрібної операції Гейл Бойчат.

Іншим - дійсно важко хворим - хірург проводив операції за власною методикою - без відповідних сертифікатів. А після хірургічного втручання прописував хіміотерапію з серйозними побічними ефектами.

Зараз Патерсона відсторонили від лікарської практики. Асоціація постраждалих жінок готує проти нього судовий позов.

"Наша мета - спробувати хоч якось підвищити цим людям якість життя після того, через що вони пройшли. Вони перенесли операції, які були не потрібні, це вплинуло і на їх життя, і на життя їхніх рідних.

Ми намагаємося забезпечити постраждалим виплату компенсацій, щоб можна було рухатися далі. Звичайно, є й інші, більш загальні питання, наприклад, про процедуру сертифікації лікарів в Медичній раді, а також про кримінальні звинувачення для Патерсона, але поки ми готуємо цивільний позов", - говорить адвокат потерпілих Кашмір Уппал.

Сам лікар від коментарів відмовляється, але, як кажуть у поліції, співпрацює зі слідством. За британськими законами, якщо провина буде доведена, йому може загрожувати тюремний термін.

Реклама:

Головне сьогодні