Богатирьова призначила нового керівника "Охматдиту". Фото

— 12 грудня 2012, 17:26

Відповідні накази у середу перед колективом" Охматдиту" зачитав заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, повідомляє кореспондент "Української правди. Життя".

Колектив "Охматдиту" відреагував криками "Ганьба" - співробітники лікарні протестували проти звільнення гендиректора.

Зліва направо: заступник міністра Олександр Толстанов, колишній гендиректор "Охматдиту" Юрій Гладуш, і головний лікар установи Володимир Поворознюк

Як повідомив Толстанов, у четвер головний лікар лікарні Володимир Поворознюк на зустрічі з міністром охорони здоров’я погодився обійняти цю посаду.

У середу Поворознюк заявляв, що відмовиться вiд посади, якщо МОЗ йому запропонує, оскільки є головним хірургом і любить практичну роботу.

"Я не хочу бути керівником "Охматдиту". Сьогодні (на зустрічі з Богатирьовою) питання було поставлено інакше. Хтось має керувати лікарнею, чи я, чи інша людина зі сторони. Я вибрав варіант, що краще я буду. Колектив проти такого рішення і мені дуже неприємно від цього, я хотів як краще", - розповів Поворознюк у коментарі УП.Життя.

[L]Він пояснив, що раніше керівником установи був генеральний директор, то згідно з новим статутом "Охматдиту" – головний лікар.

"Тепер головний лікар призначається на контрактній основі. А раніше просто призначався генеральний директор", - розповів Поворознюк.

Він додав, що МОЗ не хотів розглядати кандидатуру Гладуша, але якщо він доб’ється у суді визнання рішення про своє звільнення неправомірним, Поворознюк не буде триматись за свою посаду

"Я уступлю йому це місце. Я за нього чіпляюсь", - додав Поворознюк. Він сказав, що не знає, на скільки часу підписав контракт з МОЗом про обіймання посади головного лікаря "Охматдиту", бо перебуває у стані шоку.

Олександр Толстанов на зустрічі з колективом заявив, що Юрію Гладушу буде запропоновано посаду на території лікарні.

"Якщо його це не влаштує, міністр просила передати, що наступним етапом йому буде запропонована відповідна посада в Міністерстві охорони здоров’я", - сказав Толстанов.

Порівняння старого Статуту "Охматдиту" (ліворуч) і нового (праворуч). У новій редакції з’являється такий текст: "Усі питання, які стосуються відмови від права на земельну ділянку, що знаходиться на балансі лікарні або її відчуження, вирішується виключно Уповноваженим органом управління" (тобто МОЗ). Тексти статутів надані Юрієм Власенком

Він також повідомив, що догану Гладушу було оголошено ще 28 серпня, але так і не зміг відповісти на питання, за що саме.

Крім того, Толстанов назвав інсинуацією розмови про реорганізацію "Охматдиту".

"Їдучи сюди, я знав, що це питання буде. І говорив з Раїсою Василівною (Богатирьовою), і хочу вас запевнити у тому, що ніяких питань не існує і не може існувати про об’єднання "Охматдиту" з кимось. Це – інсинуації. По-друге, про розформування не може бути мови. Держава вкладає такі колосальні кошти у будівництво нового корпусу, яке розформування?", - сказав заступник міністра.

Він також спростував інформацію, що зміни у статуті можуть призвести до відчуження земельних ділянок "Охматдиту". Як пояснив Олександр Толстанов, власником лікарні є держава, органом управління – МОЗ: "Держава власник, і тільки з погодженням з державою може бути відчужена або земельна діяльна, або будівля".

Водночас член Опікунської ради "Охматдиту" Юрій Власенко пояснює, що зміни до статуту лікарні якраз можуть говорити про плани відомства реформувати "Охматдит".

"Основним документом національного закладу є Статут. Необхідність внесення змін і тих норм, що МОЗ безпосередньо приймає рішення, вилучає або передає в оренду, є безпосереднім підтвердженням намірів провести якісь дії", - пояснює Власенко.

"МОЗ фактично виживає Гладуша і доповнює статут тими нормами, які дають можливість реорганізовувати. Ми не говоримо, що це має статись, ми лише припускаємо, що такі дії можуть бути і ми цим занепокоєні", - додав він.

За словами члена опікунської ради, МОЗ і раніше міг відчужувати ділянку "Охматдиту".

"Але тоді підпис Гладуша був обов’язковий, а зараз буде підпис в.о.міністра, або заступника міністра. Без підпису головного лікаря", - пояснив він.

Порівняння старого Статуту "Охматдиту" (ліворуч) і нового (праворуч). У старій редакції ліквідація "Охматдиту" була можлива за указом президента, тепер це може зробити уповноважений орган управління (тобто МОЗ)

Власенко також вказує на те, що згідно зі старим статутом, повноваження по реорганізації лікарні були передбачені указом президента.

"Тепер повноваження у президента забрані Міністерством (охорони здоров’я) на свою користь. Тому це все може говорити про те, що цілеспрямовано готується підґрунтя, або припинити діяльність НДСЛ "Охматдит", або рішення, якими можуть обмежити територію лікарні. Це може бути після того, як буде введений у дію новий корпус лікарні. Він передбачає фактично зосередження кількох корпусів, і певних відділень у даному корпусі, і частину земельних діяльнок може бути передано не зрозуміло яким структурам", - пояснює Юрій Власенко.

Він також припустив, що призначення Поворознюка на посаду головного лікаря може призвести до того, що з часом установу очолить потрібна МОЗ людина. Адже зараз головний лікар перед колективом публічно заявляє, що не хочу бути керівником.

"Це означає, що за певний час він може написати заяву, що відмовляється від посади. Коли все стихне, буде призначено когось не з колективу і вже не буде чим крити, бо Поворознюк сам не хоче бути головним лікарем", - пояснює Власенко.

Реклама:

Головне сьогодні