Тест

Активісти назвали бюджет-2013 смертельним вироком для 110 000 українців

Про це заявили у четвер представники пацієнтської організації ЮКАБ, що бореться за лікування смертельно-хворих в Україні.

У четвер пацієнти, хворі на СНІД, гепатит і туберкульоз прийшли до Верховної Ради вимагати внесення до бюджету 2013 року грошей на лікування смертельно-хворих українців.

Як повідомляється, у бюджет на 2013 рік закладено 0 гривень на лікування гепатитів, та профінансувавши лише на 40% лікування від СНІДу та туберкульозу, що призведе до смерті 110 000 українців уже наступного року.

"Я втратила маму, коли мені було 6 років. Тоді ж я дізналася, що в мене ВІЛ. Це було важко. Мені ні з ким було поговорити про це. Я дуже не хочу, щоб інші діти таке відчули, коли їхні батьки помруть через те, що немає ліків", – розказала 13-річна ВІЛ-позитивна Ліза.

Вона прийшла до Верховної Ради, щоб попросити не голосувати за проект такого бюджету.

"Привести дітей до Парламенту було останнім відчайдушним кроком, який ми могли зробити, – стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ. – Але депутати проголосували за бюджет в тому варіанті, в якому він є зараз, і це катастрофа для України, яка захлинеться трьома епідеміями. Ми впевнені, що Президент накладе вето на цей Закон, бо він суперечить його позиції. На це наша остання надія".

Уже майже рік громадські організації вимагають виділення 1 мільярда гривень на лікування СНІДу, туберкульозу та гепатитів наступного року. 1 мільярд гривень – це лише третина від суми, яка щороку виділяється на санаторно-курортне лікування та оздоровлення чиновників.

1 мільярд гривень виділила нещодавно Держава для встановлення відеокамер на виборчих дільницях. 1 мільярд гривень – це цілком конкретна сума коштів, яка врятує життя понад 100 тисячам смертельно-хворих українців у 2013 році.