Тест

Лікарі: заміжжя знижує ризик інфаркту

Досі результати більшості досліджень вказували на позитивний вплив шлюбу на здоров’я чоловіків, тепер учені кажуть – жінкам середнього віку заміжжя теж іде на користь.

Про це пише The Daily Mail із посиланням на European Journal of Preventive Cardiology.

На думку науковців, це можна пояснити тим, що подружжя можуть вести здоровіший спосіб життя, мати більше соціальної підтримки та бути заможнішим за одинаків та одиначок. Неодружені люди частіше страждають від депресії, яка ускладнює одужання після інфарктів.

Протягом 2 років дослідники збирали дані щодо гострих випадків гострого коронарного синдрому (ACS) та інфарктів у чоловіків та жінок, що мешкали в різних районах Фінляндії.

Учені переконалися, серед пацієнтів було значно більше неодружених чоловіків та жінок, аніж одружених.

За показниками смертності в 28-денний період після інфаркту дружин померло 20%, розлучених жінок – 32%, жінок 35-64 років, які ніколи не була заміжні – 43%.

Для чоловіків цієї ж вікової групи рівень смертності одружених становив 26%, 42% - для розлучених та 51% - для затятих холостяків.

"Особливо коли йдеться про чоловіків та жінок середнього віку, перебування в шлюбі чи спільне проживання пов’язане з суттєво кращим прогнозом як на період до госпіталізації, так і після прибуття до лікарні", - говорить керівник дослідження, представниця лікарні Університету Турку доктор Айно Ламмінтауста.

Навіть те, що поряд є той, хто, як станеться лихо, зможе підняти тривогу та викликати лікарів - дуже важливо, зазначає дослідниця.