Дослідження вакцини проти туберкульозу закінчилося невдачею

— 5 лютого 2013, 11:57

Це були перші великі випробування вакцини на дітях з моменту створення щеплення, відомої як бацила Кальмета-Герена, повідомляє Бі-бі-сі.

Ця протитуберкульозна вакцина була створена в 1921 році з штаму ослабленої живої коров'ячої туберкульозної палички і у лікарському побуті іменується БЦЖ.

Бацила Кальмета-Герена лише частково прищеплює від бактерії, яка викликає туберкульоз. Саме тому міжнародні групи вчених продовжують працювати над розробкою нових вакцин.

Остання розробка, що отримала назву MVA85A, не змогла захистити від зараження дітей, які вже були вакциновані БЦЖ.

У випробуваннях, проведених в Південній Африці, брали участь близько 2,8 тисяч здорових немовлят у віці від чотирьох до шести місяців. Половина з них отримала MVA85A, а інші - плацебо. Потім лікарі спостерігали за станом здоров'я дітей протягом майже двох років.

В результаті туберкульоз був діагностований у 32 вакцинованних дітей і у 39, що отримали плацебо. Ця різниця дуже мала для того, щоб визнати засіб ефективним.

Покликану посилити імунну реакцію пацієнтів після щеплення БЦЖ, вакцину MVA85A протягом десятиліття випробовували на людях, і вона довела свою безпеку і високий рівень імунної реакції серед дорослих.

Професор Оксфордського університету Хелен Макшейн, що займалася розробкою вакцини, заявила, що засіб "викликає незначну імунну реакцію на бактерію, що викликає туберкульоз у дітей, але ці показники значно нижчі, ніж раніше продемонстровані при випробуваннях на дорослих, і недостатні для захисту від захворювання".

Утім, Крістофер Дай зі Всесвітньої організації охорони здоров'я та Пол Файн з Лондонського інституту гігієни та тропічної медицини нарікають на результати, однак не вважають їх остаточним вироком для MVA85A або інших протитуберкульозних вакцин, що знаходяться в розробці.

За даними ВООЗ, щорічно туберкульоз діагностують у 8,7 мільйона осіб у всьому світі, і близько 1,4 мільйона випадків захворювання закінчуються летальним результатом.

Туберкульоз також є найпоширенішою причиною смерті серед ВІЛ-інфікованих в ПАР.

За даними Річарда Уайта, епідеміолога Лондонського інституту гігієни та тропічної медицини, в даний час на людях випробовують близько 12 нових протитуберкульозних вакцин, першою з яких була MVA85A.

Ще майже 50 вакцин-кандидатів наразі проходять випробування в лабораторних умовах.

Реклама:

Головне сьогодні