МОЗ затягує тендери на закупки ліків для ВІЛ-хворих – волонтер

— 1 березня 2013, 16:22

Про це у коментарі "Українській правді. Життя" розповів керівник Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування (ЮКАБ) Дмитро Шерембей.

На сайті Вісника державних закупівель відсутня документація конкурсних торгів на закупку цих препаратів.

"Наприклад, хтось забуває виставити якийсь документ на сайті. Формально це привід перенести тендер на пізніше. Це все система маніпулювання. У кінцевому результаті нікого за це не карають, але таким чином відсіюють непотрібних учасників", - розповів Шерембей.

"Це може латентно так тягнутись аж до осені. Вони можуть утилізувати бюджети по інших статтях, цю затягувати", - додав волонтер.

За його словами, вони зараз ведуть внутрішні переговори з чиновниками і попереджують їх про те, що таким чином процес закупівлі ліків затягується.

"Існує ймовірність, що це справді якось технічна помилка. Але ці тендери відклали один раз, другий раз, і зараз я вже розумію, що все це штучне затягування терміну торгів", - додав Шерембей.

Водночас, у повідомленні на сайті Центру Протидії Корупції зазначається, що очікувана вартість найбільших торгів на закупку препаратів для ВІЛ-інфікованих – 170 і 63 мільйони грн.

В обох закупівлях на сайті вісника державних закупівель відсутня документація конкурсних торгів. Оголошення про них було розміщено у ВДЗ ще 13.02.2013, а розкриття пропозицій мало б відбутися 11.03.2013.

"Досвід переконує мене, що є лише одна причина ховати документацію конкурсних торгів – вони заточені під конкретного, заздалегіть визначеного переможця. Така погано прихована "турбота", як правило, піднімає ціну на препарати в рази. На приклад, як це було влітку цього року, коли жадібність чиновників ледве не поховала 20 000 ВІЛ-позитивних пацієнтів", - прокоментувала нардеп Леся Оробець.

Реклама:

Головне сьогодні