Тест

У МОЗ рапортують, що від медичної реформи наступає покращення

У четвер у МОЗ відбулася "нарада фахівців" з питань впровадження закону про екстрену медичну допомогу, а також реалізації національного проекту "Вчасна допомога", повідомляє прес-служба відомства.

За словами директора Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф МОЗ Володимира Юрченка, на сьогодні в усіх регіонах центри екстреної меддопомоги та медицини катастроф створено та зареєстровано, їхні штати затверджено.

"Також сесіями обласних рад ухвалено бюджети всіх центрів на розвиток екстреної медичної допомоги на 2013 рік, закуплено медикаменти до кінця року, крім того, усі території забезпечили свої транспортні засоби – санітарні автомобілі – паливно-мастильними матеріалами", - сказав він.

"Основним питанням, яким ми займаємось зараз, є початок впровадження Національного проекту "Вчасна допомога" і реалізація розпорядження КМУ №203 про маршрутизацію викликів на номер 103. Це саме той механізм, який нам дасть можливість отримати виклик з будь-якого населеного пункту області до єдиної диспетчерської, яка далі пере направить його на відповідну територію", - додав Юрченко.

[L]У свою чергу начальник відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Михайло Стрельников заявив, що протягом трьох місяців дії закону про екстрену медичну допомогу, "серйозних нарікань на роботу системи немає, і новації, що запроваджуються, жодним чином не шкодять пацієнтам".

"МОЗ проводить моніторинг, яким відстежуються питання виконання викликів та дзвінків на "гарячу лініюю" у всіх регіонах країни. Так, за три місяці цього року на "гарячу лінію" не стільки із скаргами, скільки із уточнюючими запитаннями, зателефонувало 2056 осіб – як громадян, так і медичних працівників; усіма бригадами швидкої допомоги, що працюють на території України, обслуговано 2 млн. 639 тис. 618 викликів", - сказав він.

При цьому, за його словами, виконання нормативу прибуття у межах 10 хвилин в містах виконується на 86,7%, в межах 20 хвилин в сільській місцевості – на 84,9%.

"Ми можемо констатувати, що всі регіони чітко розуміють своє завдання і реалізують ту ідею, яка покладена в основу закону. Йдеться про централізацію усього наявного ресурсу, його ефективність та підконтрольність. Є розуміння, що для того, аби бригади ефективно працювали, вони мають бути забезпечені автотранспортом, медикаментами, спецодягом. І це вже зроблено", - заявив Стрельников.

Українська правда. Життя