Тест

Деякі лікарні перетворять на ліжка денного перебування – МОЗ

Лікарні, які налічують 10-15 ліжок, не є лікарнями в сучасному розумінні, їх можна вважати "закладами для соціальної підтримки", пояснила Раїса Богатирьова журналістам у п’ятницю, повідомляє "Інтерфакс".

Але, як зазначила міністр, колись вони вважалися лікарнями й виконували певні функції.

"Для того, щоб дати можливість людям таки проходити, можливо, не амбулаторне лікування, але з посиленим медичним наглядом, ми ці ліжка перетворюємо, відповідно до рекомендацій щодо реформи, в ліжка денного перебування. І тоді ці ліжка працюють удень, людина може отримати допомогу, але це не вважається лікарнею", - розповіла Богатирьова.

Водночас вона наголосила, що не можна говорити про "тотальне скорочення ліжок".

"Громадяни, які звикли, що в них була лікарня, а сьогодні ліжка денного перебування, бояться, що вони не матимуть можливості прийти взимку, полежати, відпочити, оскільки це люди похилого віку, вони звикли традиційно роками так у лікарні підтримувати своє здоров'я", - сказала міністр.

Вона заявила: "Перебудова первинної ланки, коли сімейний лікар піклуватиметься про своїх 1200 осіб, які за ним закріплені, саме й дасть змогу людині мати сімейного лікаря як порадника, як професійного медика, щоб удень і вночі отримувати допомогу".

Крім того, за словами міністра, закриваються малопотужні пологові відділення на десять ліжок, де пологи приймають раз на 20 днів, і кваліфікація медиків не відповідна.

"Безумовно, вона (кваліфікація) низька, тому що медик не практикує щодня. Де материнські та дитячі втрати? Саме в таких відділеннях", - наголосила глава МОЗ.

Водночас вона зазначила, що відділення на 60-90 ліжок - це гарантія безпеки пацієнтів.

"Завдання не ставимо закривати за будь-яку ціну", - резюмувала Богатирьова.