МОЗ заспокоює: в Україні немає епідемії туберкульозу

— 10 червня 2013, 11:13

Про це під час відеолекції заявила радник міністра охорони здоров'я, головний позаштатний фтизіатр департаменту охорони здоров'я Донецької ОДА Ганна Ковальова, повідомляє прес-служба МОЗ.

"Сьогодні досить часто виникають дискусії: чи можна говорити про епідемію туберкульозу в Україні?" – зауважила Ковальова.

За її словами, у міжнародній практиці для відповіді на це запитання є чотири критерії щодо визначення епідемії.

Перший критерій — це ураженість активним туберкульозом більше 1% населення. В Україні станом на 1 січня поточного року, за даними державно-галузевої звітності, цей показник складає усього 0,14%, а за розрахунками ВООЗ - 0,25%, що у чотири рази менше встановленого критерію.

Другий критерій – кратний приріст захворюваності за короткий проміжок часу.

В Україні впродовж останніх шести років відбувається не приріст, а, навпаки, зменшення загального тренду захворюваності на туберкульоз.

"Тобто не спрацьовує і цей критерій", – зазначила Ганна Ковальова.

Третій критерій – ризик інфікування більше 1%, який можна вирахувати. Використовуючи класичною епідмодель туберкульозу

Відповідно до цієї моделі, за основу розрахунків береться показник захворюваності на туберкульоз серед дітей, в яких захворювання здебільшого є результатом свіжого інфікування. В Україні у 2012 році цей показник складав 8,5 на 100 тисяч осіб населення.

Згідно з епідмоделлю, протягом року захворює на клінічні форми туберкульозу приблизно 10-15% з числа вперше інфікованих дітей, а за умови проведення лікування - у 3-4 рази менше (мінімум 2%).

Розрахований за цими "вихідними" даними показник ризику інфікування для України складає 0,45%, а з урахуванням недовиявлення (14% для України, за даними ВООЗ) - цей ризик складає максимум 0,6%.

[L]Таким чином, показник ризику інфікування в Україні не сягає 1%, пояснила експерт, і є рубіжним між середнім та високим рівнем захворюваності на туберкульоз.

Останній критерій епідемії – ураженість активним туберкульозом в окремих групах ризику понад 5% ("концентрована" епідемія).

В Україні цей показник складає 4,8% (практично 5%) серед ВІЛ-інфікованих та трохи менший за 4% у спецзакладах Державної пенітенціарної служби України.

Україна має середньо-високий рівень захворюваності, водночас Україна впритул наблизилася до етапу концентрованої епідемії туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих осіб.

І цей напрямок, як зазначила головний позаштатний фтизіатр, стає пріоритетним у програмі протидії туберкульозу в Україні.

Дивіться також статтю з фотографіями Максима Дондюха, які він зробив у тубдиспансерах різних регіонів України

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні