Сонцезахисний крем запобігає старінню шкіри - вчені

— 5 червня 2013, 11:57

Нині, дослідження, опубліковане у журналі Annals of Internal Medicine, підтвердило це, пише The Wall Street Journal.

Так, виявилося, що у тих, хто регулярно застосовував сонцезахисний крем щодня, шкіра старіла на 24% менше, на відміну від тих, хто використовував його періодично.

За словами дерматолога Джеффрі Дувр, це хороша основа для лікарів, аби спонукати людей використовувати сонцезахисний крем. "Я цитуватиму ці результати кожного дня", - каже він.

Зазначимо, що сонцезахисний крем довго рекламувався як засіб із запобігання фотостарінню, або змінам вигляду шкіри, викликаних впливом сонця. Але не було вагомих доказів на підтримку цього твердження, кажуть автори дослідження.

У дослідженні, опублікованому в 1995 році, в якому взяли участь 35 пацієнтів, що перехворіли на рак шкіри, вчені не знайшли жодних доказів захисного ефекту сонцезахисного крему, дивлячись на біопсію шкіри під мікроскопом.

У новому ж дослідженні, взяли участь 903 особи, молодше 55-ти років, що проживають у Намборі (Австралія) поряд із Сонячним узбережжям країни.

Учасникам дали сонцезахисний крем із ступенем захисту 15+. Одній групі було сказано наносити крем на всі відкриті ділянки тіла, використовуючи повторно, якщо вони скупалися чи спітніли.

Іншій же групі дозволили користуватися кремом у звичайному режимі.

Дослідники зробили силіконові зліпки тильної сторони долоні на початку експерименту та через 4,5 роки, після його закінчення.

Після цього, експерти проаналізували різницю "до" та "після" експерименту. За словами старшої наукової співробітниці Адель Грін, старіння було результатом перебування на сонці, а не природнім процесом.

"Результати мають подвійне значення, оскільки зменшення шкоди від ультрафіолетових променів також знижує ризик розвитку раку шкіри", - каже лікар.

Стало також відомо, що справді захистити від UVA і UVB-променів можуть креми, які мають ступінь захисту від 15 і вище. Продукти ж із захистом від 2 до 14, можуть претендувати лише на захист від сонячних опіків.

За новими правилами, виробники сонцезахисних кремів мають нині вказувати, скільки часу триматиме "водонепроникність" крему, якщо таке маркування вказане на флакончику.

Лікар радить використовувати водостійкі креми широкого спектру із ступенем захисту від 30+.

Реклама:

Головне сьогодні