Тест

Сім’я відсудила у лікарні 500 тисяч гривень за інфікування дитини

Про це повідомляє кореспондент ТСН.

У 1997 році у цій сім’ї народилася донечка. Після народження були ускладнення, тож немовля разом з матір'ю направили до лікарні №3 – там рятують малюків з патологіями і різноманітними проблемами зі здоров'ям від самого народження.

А через рік батьки дізналися страшну новину: їхня донечка заразилась ВІЛ.

Мати дівчинки винуватить в інфікуванні медиків цієї лікарні. В 1999 році була відкрита кримінальна справа за неналежне виконання службових обов'язків, що призвело до інфікування ВІЛ.

Адвокат матері інфікованої дівчинки Олег Нєсінов. Фото ТСН

Проте через деякий час справу призупинили через неможливість встановити винну особу. Згідно з проведеною в рамках справи судово-медичною експертизою, "дитина могла бути інфікована в цей період часу" (коли знаходилась в лікарні).

Однак цього так і не довели. Починаючи з 2009 року родина судиться з лікарнею. Спочатку вони вимагали мільйон гривень: 100 тис. грн матеріальної шкоди і 900 тис. грн моральної. І ось апеляційний суд ухвалив рішення на їхню користь - лікарня має сплатити 500 тис. грн за нанесену моральну шкоду.

Адвокат матері інфікованої дівчинки Олег Нєсінов зазначив, що ці гроші не можуть компенсувати родині страждання. І мати каже – якби можна було заплатити ці гроші, і її дочка одужала, вона б це зробила. Але це неможливо.

За словами Нєсінова, вже найближчим часом вони вимагатимуть у лікарні виплатити ці півмільйона.

У лікарні повністю не згодні з рішенням суду – кажуть, доказів їхньої вини немає. До того ж, зазначають там, у 1997 році вже використовувались одноразові системи (шприци, крапельниці), і дитина просто не могла бути інфікована у них.

Заступник головного лікаря Раїса Сердюк наголошує, що якщо лікарня сплатить цю компенсацію, вони не зможуть приймати дітей на лікування, а це тисячі малюків з перших днів від народження. Лікарня планує подавати касацію на рішення Апеляційного суду.