Новий революційний тест визначатиме тривалість життя - вчені

— 10 липня 2013, 11:34

Науковці з Королівського коледжу у Лондоні виявили хімічний "відбиток пальців" (тобто індивідуальний і неповторний слід) у крові, який може дати ключі до здоров’я немовля і навіть оцінити процес старіння наприкінці життя, повідомляє The Daily Mail.

Знахідка дозвляє зробити прості виміри при народженні так, аби лікарі могли запобігти дії руйнівних хвороб уже в літньому віці.

Відкриття може сприяти появі нових потужних методів лікування вікових захворювань, таких як проблеми з кістками і хвороби серця.

Вчені ідентифікували 22 метаболіта (малі молекули, пов'язані з метаболізмом), які можуть бути корисними показниками імовірних проблем у старості.

Один, зокрема, пов'язаний з рядом характеристик, що описують функцію легенів, щільність кісткової тканини, кров'яний тиск і рівень холестерину.

Крім того, важливим показником здоров'я людини є метаболіт C-glyTrp, рівень якого встановлюється відповідно до маси тіла при народженні. Сам він визначає швикість старіння організму. Високий рівень цього метаболіта знижує вагу тіла новонародженого.

Між тим, вчені зазначають, що рівні визначаються умовами життя ембріона в утробі матері, і вони різні навіть у однояйцевих близнюків.

За словами керівника дослідження, професора Тіма Спектора, вченим відомо вже давно, що людська вага у момент народження є важливим чинником, що визначає здоров'я в середньому і літньому віці, і що люди з низькою вагою при народженні, більш схильні до вікових захворювань. Однак механізм цього зв'язку на молекулярному рівні був виявлений лише нещодавно, що відкриває нові горизонти.

Група Спектора досліджувала зразки крові 6 тис. близнюків і на їх основі ідентифікувала 22 метаболіта, безпосередньо пов'язаних з біологічним віком людини.

Подальші досліди засвідчили, що зміна рівня метаболіту C-glyTrp впливає на епігенетику - процес, в ході якого екологічні фактори "вмикають і вимикають" певні гени, що, у свою чергу, коригує обмін речовин в процесі життя і впливає таким чином на її тривалість.

Епігенетичні зміни можуть корегувати обмін речовин протягом життя людини, впливаючи тим самим на схильність до вікових захворювань.

За словами співавтора дослідження Ани Вальдес, старіння людини - процес, що відбувається під впливом генетичних факторів, а також способу життя та факторів навколишнього середовища, але гени тільки пояснюють якусь його частину.

"Це може допомогти нам зрозуміти, як харчування в утробі змінює молекулярні шляхі, які призводять до більш швидкого старіння і більш високого ризику вікових захворювань 50 років по тому. Розуміння молекулярних шляхів, що беруть участь в процесі старіння в кінцевому рахунку може прокласти шлях для майбутніх терапій у лікуванні вікових захворювань", - розповіла вона.

Реклама:

Головне сьогодні