Чоловіки, які не снідають, частіше страждають від серцево-судинних захворювань

— 29 липня 2013, 12:13

Такого висновку дійшли автори масштабного дослідження, результати якого опубліковані в журналі Американської асоціації з вивчення хвороб серця (American Heart Association) Circulation, пише Medportal.ru.

Автори роботи, фахівці з Гарвардського університету, проаналізували масив даних, отриманих в ході дослідження, що тривало 16 років, в якому брали участь майже 27 тисяч чоловіків-лікарів у віці від 45 до 82 років. Вони відповідали на запитання, в тому числі, і про свої звички, що стосуються режиму прийому їжі.

Усі вони на старті дослідження не страждали від серцево-судинних або онкологічних захворювань. За 16 років серед учасників було зафіксовано понад півтори тисячі випадків ІХС.

Аналіз показав, що серед тих, хто ніколи не снідає, ризик розвитку ІХС на 27% вище, ніж у тих, хто їсть вранці. При цьому, як з'ясувалося, чоловіки, що пропускають сніданок, в середньому молодше тих, хто цього не робить. Серед них також вища кількість курців, вони більше завантажені на роботі, менш фізично активні, як правило, неодружені і споживають більше алкоголю.

Що стосується вживання їжі ночами, то, як показав аналіз, серед учасників, які повідомили, що регулярно їдять пізно вночі перед тим, як лягти спати, ризик розвитку ІХС на 55% вище, ніж серед тих, хто цього не робить. Правда, автори дослідження не надто стурбовані цим результатом, адже любителів поїсти ночами серед учасників виявилося порівняно небагато.

При цьому, як вказують автори роботи, жодного зв'язку між частотою прийомів їжі за день і ІХС виявлено не було.

Отримані результати автори пов'язують з метаболічними змінами, що розвиваються через порушення режиму прийому їжі, які потім призводять до розвитку таких факторів ризику як ІХС, зайва вага, підвищений кров'яний тиск, цукровий діабет. Надалі автори планують вивчити зв'язок між сніданком і ІХС на інших групах населення.

Реклама:

Головне сьогодні