Лікарі: за останні десятиліття новонароджені діти поважчали

— 19 серпня 2013, 16:15

Наприклад, у липні в США світ побачила дівчинка, яка важила 6 кілограмів 237 грамів. Мамі новонародженої Еддісон вдялося одягти її лише в льолі для 3-місячних.

Також у липні, в німецькому Лейпцигу, народилася "крихітка" Джаслін (на фото) з вагою 6 кілограмів 110 грамів.

Із макросомією або "синдромом великої дитини" стали зустрічатися частіше й лікарі в країнах, що розвиваються.

Про це пише The Daily Mail з посиланням на The Lancet.

В Алжирі, де 30% жінок мають зайву вагу, великі хлопчики та дівчатка стали народжуватися на 15% частіше. 6,9% китайських малюків народжуються з вагою, вищою за норму. Між тим в Індії, де на ожиріння страждають лише 3,6% матерів, діток-богатирів з’являється на світ 0,6%.

Одна з небезпек, які чатують на таку породіллю та її малюка – це так звана плечова дистоція. Плечові кісточки маляти завеликі, щоби пройти через таз матері, і в ході природних пологів це загрожує травмами їм обом.

Але, навіть якщо пологи пройшли добре, видихати з полегшенням зарано. Як зазначає гінеколог Айріна Бард з лікарні Джона Хопкінса в Балтіморі, проблеми зі здоров’ям у величеньких карапузів можуть виникнути пізніше.

Для таких дітей ризик ожиріння, вад розвитку та навіть онкологічних захворювань є вищим, вважає вона.

Причиною почастішання випадків народження дітей з великою вагою називають збільшення кількості матерів, які самі мають зайву вагу або/та хворіють на діабет.

Цікаво, що в Сполучених Штатах "богатирів" стало народжуватися менше. Породіллям із "групи ризику" дедалі частіше роблять плановий кесарів розтин, просто не даючи вазі дитинки стати завеликою.

Реклама:

Головне сьогодні