Вчені назвали цукор причиною стресу

— 22 серпня 2013, 14:48

Водночас вчені доводять, що солодощі не лише не знімають стресу, вони призводять до того, що ми відчуваємо ще сильнішу паніку, пише The Daily Mail.

За даними організації Food For The Brain, до складу якої входять лікарі, науковці, дієтологи, психіатри і психологи, існує кореляція між поведінкою людини і рівнем цукру в крові. Сама організація Food For The Brain вивчає зв’язки між їжею і психічним здоров’ям.

Один з членів організації, Дебора Колсон каже, що "поганий" рівень цукру в крові часто є єдиною найбільшою проблемою тих, хто страждає від перепадів настрою, депресії, тривожності і емоційності – тобто тих, хто ще хвилину тому здавався у гарному гуморі, а зараз плаче.

"Високий рівень цукру в крові зменшує здатність людей справлятись зі стресом", - вважає вона.

В свою чергу, персональний тренер і автор дієти Джеймс Дуйган каже, що через рафінований цукор і оброблену їжу цукор потрапляє в кров дуже швидко.

"Чим більш нестабільний рівень цукру в крові, тим більше нестабільний наш настрій - ми стаємо голодні, злі, засмучені і не можемо ясно мислити. З'їдаючи щось солодке, ситуація змінюється, але лише на певний проміжок часу. Скоро все знову повертається і ми відчуваємо паніку і напругу", - каже він.

Він також зазначає, що чим більше коливається рівень цукру в крові, тим більше шансів, що людина більш болісно реагуватиме на життєві стреси. "Таким чином, "опора" на цукор стає пасткою", - зазначає розробник дієти.

За словами експерта із харчування, лікаря Роберта Люстига, кортизол (гормон, який вивільняється в організмі під час стресу), спеціально збільшує бажання вживати "комфортні продукти". "Протягом декількох років, тривале вивільнення кортизолу, призводить до надмірного споживання продуктів із високим вмістом жирів і цукру", - каже він.

На його думку, щастя - це не тільки почуттєва чи емоційна річ. Воно також залежить від хімії тіла, а саме серотоніну.

"Його дефіцит в організмі викликає серйозну клінічну депресію. Один із способів збільшити його кількість - вживати більше вуглеводів і особливо цукру. З часом, однак, для цього ефекту потрібно все більше цукру", - каже він.

Щоб замінити вживання не надто корисного цукру, Джеймс Дуйган рекомендує вживати ягоди, які наповнені вітаміном С та які допоможуть тілу впоратися зі стресом. Крім того, вони насичені клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Варто також вживати темно-зелені овочі: вони поповнять організм вітамінами та мінералами на період стресу.

М'ясо індички містить амінокислоту L-триптофан, яка продукує гормон серотонін, а горіхи підтримують імунну систему і допомагають знизити стрес. Утім, їх радять вживати не більше маленької жменьки на день.

Реклама:

Головне сьогодні