Українські лікарі провели унікальну операцію на серці

— 3 вересня 2013, 12:34

Раніше, аби провести таке втручання, робився розтин грудної клітки на 30-40 сантиметрів. Нині через маленький отвір вводиться відповідна апаратура. Оперуючи нею, хірург виконує свою роботу, пояснює "Урядовий кур’єр".

Завершивши її, доктор медичних наук Олексій Крикунов з Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова повідомив, що все пройшло успішно.

"З допомогою відеокамери і маніпулятора ми виправляли вади клапана, — розповів він. — Якби працювали за старою технологією, часу витратили б на 1-1,5 години більше. Загалом для пацієнта новий метод набагато кращий. Адже зменшується травматичність, пацієнт менше втрачає крові і приймає ліків. Час одужування теж скорочується. Врахуйте і те, що психологічно хворому легше погодитись на таку операцію, ніж з розтином грудної клітки. Одне слово, за цим методом майбутнє".

Освоїти нову техніку українцям допомагали французькі колеги, зокрема професор Жан Франсуа Обадья. Поки що для новітньої технології обладнана лише одна операційна.

Як розповів журналістам головний лікар Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова Сергій Сіромаха, серцево-судинні захворювання стали однією з визначальних причин смертності.

"Статистика стверджує, що 26 мільйонів українців мають хвороби серцево-судинної системи. Розрахункова потреба в кардіохірургічній допомозі — 35 000 операцій на серці в рік. Усього торік виконано 21 914 операцій, з них в інституті — 5535. Як бачимо, роботи в нас вистачає. Освоєння ендоскопічної кардіохірургії дасть змогу хірургам працювати якісніше. Шлях до серця стане мало травматичним", - сказав Сіромаха.

Реклама:

Головне сьогодні