Вчені здійснили прорив у пошуках ліків від хвороби Альцгеймера

— 10 жовтня 2013, 10:22

Звичайно, необхідно ще провести велику роботу із розробки ліків, які б могли приймати пацієнти, однак вчені кажуть, що якщо такий препарат буде створено, ним можна буде лікувати хворобу Альцгеймера, Паркінсона, Хінтінгтона та інші захворювання, пише BBC.co.uk.

Досліди на мишах, проведені в Університеті Лестера показали, що смерті клітин мозку від вищезазначених хвороб можна запобігти. Команда вчених з університетської організації "Medical Research Council Toxicology Unit" сфокусувалася на природних захисних механізмах, які вбудовані в клітини мозку.

Коли вірус "захоплює" клітини мозку це призводить до накопичення вірусних білків. Клітини відповідають вірусові, припиняючи майже все виробництво білка, щоб зупинити поширення вірусу.

Однак чимало нейродегенеративних захворювань пов'язані з виробництвом "поламаних" або "неправильно згорнутих" білків. Це так само активує захист, але з більш важкими наслідками.

"Неправильні" білки затримуються і клітини мозку зупиняють виробництво білка на довгий час, що врешті-решт призводить до відмирання самої клітини від голоду.

Цей процес повторюється в нейронах по всьому мозку та може зруйнувати їхній рух або пам'ять, залежно від захворювання.

На думку вчених, саме ці причини мають місце в багатьох формах нейродегенерації.

Дослідники використовували сполуку, яка перешкодила дії цих захисних механізмів і, в свою чергу, зупиняла нейродегенерацію.

Коментуючи дослідження, професор неврології із Королівського коледжу Лондона Роджер Морріс сказав, що це відкриття стане поворотним моментом у пошуках ліків із контролю та запобігання хворобі Альцгеймера.

В свою чергу, професор та провідний дослідник Джованна Мілуччі сказала, що наступний крок - це розробка фармацевтичними компаніями препарату, який можна було б використовувати в організмі людини.

Реклама:

Головне сьогодні