95% випадків раку молочної залози виявляють самі жінки

— 17 жовтня 2013, 13:22

Так, у 2011-ому році в Україні було зареєстровано 16 325 нових випадків раку молочної залози, а на диспансерному обліку перебувало 157 722 жінки та 124 чоловіки.

Такі дані до Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози у четвер оприлюднила прес-служба МОЗ.

За словами завідувача мамологічним відділенням Житомирського облонкодиспансеру Станіслава Кукліча, згальна кількість померлих від раку молочної залози за 2011 рік становить 7 506 осіб (з них 7 455 жінок та 51 чоловік), а показник смертності від РМЗ серед жінок України дорівнює 16,5%, серед чоловіків – 0,2%.

Найбільш об’єктивним, інтегральним показником стану надання онкологічної допомоги хворим на рак молочної залози є показник 5-річного виживання. У країнах Європи та США він складає 82-90,5%, натомість, за даними Національного канцер-реєстру (2012 р.), в Україні він не перевищує 53,8%.

Було також встановлено, що серед хворих людей на рак молочної залози, 25,6% - жінки віком від 30 до 54 років.

Лікарі застерігають, що оскільки етіологія раку молочної залози ще не з'ясована, тому варто уважно ставитися до свого здоров'я.

А саме: дотримуватися здорового способу життя, періодично проходити огляд у лікаря, а за його призначенням й УЗД молочної залози, мамографію тощо та щомісяця проводити самообстеження.

Зазначимо, що згідно зі світовою статистикою, у 95% випадків РМЗ виявляють самі жінки. Для прикладу, в США (дані адміністрації Пенсільванського університету) 52% раку діагностується на першій стадії. Тож переваги самодіагностики беззаперечні.

За словами заступника головного лікаря Житомирського облонкодиспансеру з лікувальної роботи Тараса Волкова, рак молочної залози (РМЗ) — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку у світі реєструється більше мільйона випадків цієї хвороби (їхня кількість щороку зростає на 1-3%) і понад 600 тисяч смертей, спричинених раком молочної залози. Від цієї недуги страждають жінки навіть у країнах з потужними діагностичними можливостями і високим рівнем розвитку медицини.

Як повідомляє Бі-бі-сі, чим раніше жінка народжує першу дитину, тим менший в неї ризик захворіти на рак молочних залоз. Народження кожної наступної дитини ще більше знижує цей ризик.

Щоб "закріпити" результат, медики радять матерям не відмовлятися від грудного вигодовування, яке також діє проти злоякісних утворень. Чим довше триває годування – тим менший ризик раку.

За однією з теорій, це стається тому, що виділення молока впливає на клітини в грудях, посилюючи їхній природний захист від злоякісних пухлин.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні