5 кроків до емоційної стійкості і щастя

— 24 жовтня 2013, 12:44

Правильне "лікування" цього стану не пригнічує емоції, або здатність людини відчувати глибше. Воно створює захисний шар - емоційну стійкість - для порятунку тих, хто через депресію може зламатися.

Видання The Huffington Post пропонує дотримуватися наступних п`яти кроків, аби стати емоційно стійкими.

Сон

Сон має вирішальне значення для розсудливості, адже його порушення можуть призвести, посилити і навіть стати причиною розладу настрою та безлічі інших хвороб. Зв'язок між недосипанням і психозом було зафіксовано у 2007-ому році у дослідженні Гарвардської медичної школи і Університету Каліфорнії у Берклі.

Так, використовуючи результати МРТ, вчені виявили, що брак сну призводить до того, що людина стає ірраціональною, бо мозок не може "вкласти" емоційну подію в правильній перспективі і не в змозі віднайти правильну відповідь. Хронічне недосипання впливає на пам'ять на концентрацію і, за результатами одного із досліджень, може призвести до зниження когнітивної функції мозку, що за відчуттями схоже на сп'яніння.

2. Дієта

Рот і мозок знаходяться в постійному діалозі одне з одним. В той час, як один полюбляє білий хліб, пасту та шоколад, інший "вприскує" порцію гніву у кров, всякий раз коли ці продукти потрапляють до організму. Дієта - важлива частина одужання від депресії, адже все, що потрапляє до рота, безпосередньо впливає на настрій.

Серед "поганих хлопців": нікотин, кофеїн, цукор, біле борошно і оброблені харчові продукти. "Хороші хлопці" - це: білки, комплекс крохмалів (цільні зерна, боби, картопля), овочі, вітаміни (комплекс вітаміну В, вітаміни D, C, Е та полівітаміни), мінерали (магній, кальцій і цинк), а також омега-3 жирні кислоти.

Лікарі з Гарвардської медичної школи підтвердили позитивні наслідки цих речовин на емоційне здоров'я людини.

3. Вправи

Лікар Джеймс А.Блюменталь, професор медичної психології в Університеті Дьюка, навів нещодавнє дослідження, в якому він і його команда виявили, що енергійні аеробні вправи були настільки ж ефективними при лікуванні депресії, як добова доза одного із препаратів, який застосовується при емоційних розладах.

Крім того, окреме дослідження засвідчило, що якщо ті, хто страждає на депресію, продовжували тренуватися, то вони мали меншу ймовірність рецидиву повернення депресії, на відміну від тих, хто успішно лікувався антидепресантами. Навіть 20-ти хвилинна фізична активність на тиждень може покращити фізичне здоров'я.

Одне із шотландських досліджень також засвідчило, що чим більше людина має фізичної активності (робота по дому, саду, прогулянки) і спорту, тим менший у неї рівень стресу і тривоги.

Вправи "знімають" депресію у кілька різних способів. По-перше, серцево-судинні тренування стимулюють хімічні речовини мозку, що сприяють росту нервових клітин. По-друге, вправи підвищують активність серотоніну і/або норадреналіну. По-третє, збільшення частоти серцевих скорочень випускає ендорфіни і гормон, відомий як ANP, що зменшує біль та викликає ейфорію, а також допомагає контролювати реакцію мозку на стрес і тривогу.

Інші додаткові переваги: поліпшення сну, сплив денного світла (якщо ви займаєтеся на вулиці), втрата ваги і її контроль та психологічна підтримка.

4. Стосунки і соціум

Ми соціальні істоти і щасливі, коли перебуваємо у стосунках. Одним із найбільш яскравих результатів досліджень на тему щастя є те, що ми потрібні одне одному для того, аби процвітати і бути щасливими. Любовні стосунки мають вирішальне значення для нашого благополуччя. Вони створюють простір безпеки, де ми можемо вчитися та пізнавати. Приналежність до групи чи спільноти дає людям відчуття ідентичності.

Дослідження показують, що соціальна активність може сприяти здоров'ю, швидкому відновленню після травм і хвороб, а також знижує ризики, пов'язані зі стресом, проблем зі здоров'ям та психічними захворюваннями.

Багато експериментів також показали, що гарно допомогти можуть групи підтримки.

5. Воля

"Батько" позитивної психології Мартін Селігман, у своїй книзі "Справжнє щастя" стверджує, що найважливішим фактором до щастя є використання своїх сильних сторін на службі у того, у що ви вірите більше, ніж у себе. Після збору великої кількості даних, він виявив, що найбільш задоволені люди були ті, які знайшли спосіб використовувати своє унікальне поєднання сили і таланту, щоб змінити ситуацію.

Ден Бейкер, доктор філософії, директор Програми Підвищення Життя в Canyon Ranch, вважає, що цілеспрямованість, посвята себе благородній місії і акти альтруїзму - сильні протиотрути до депресії. А тут ще Ганді, який писав: "Кращий спосіб знайти себе - це втратити себе в служінні іншим".

Реклама:

Головне сьогодні