90% отруєнь психоактивними речовинами в Україні спричинені алкоголем, а 6% - ліками

— 9 жовтня 2013, 15:01

Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров'я України, які цитує Інтерфакс.

За інформацією відомства, з понад 35 тис. українців, які отруїлися психоактивними речовинами, у близько 31 тис. це сталося через вживання алкогольних напоїв та сурогатів алкоголю.

У свою чергу, головний нарколог МОЗ Анатолій Вієвський повідомив, що понад 2000 випадків отруєння психоактивними речовинами припадає на лікарські та наркотичні засоби.

"Не всі отруєння пов'язані з наркотиками. І не всі закінчуються летально. За півроку у нас було 2221 випадок отруєння лікарськими та наркотичними речовинами", - сказав він.

За словами Вієвського, більшість отруєнь такого роду відбувається випадково: внаслідок того, що діти можуть спробувати або дорослі переплутати препарати.

Він також звернув увагу на те, що Україна не належить до країн, де найбільше людей помирає від передозування наркотичними засобами.

"Водночас, це залишається проблемою, передусім тому, що передозування і смерть від передозувань - стосується людей молодого віку. Вживання наркотиків - це переважно стиль поведінки молодих людей", - пояснив головний нарколог МОЗ.

Вієвський також зазначив, що в Україні спостерігається слабка тенденція до скорочення кількості вживання наркотиків.

"Ми пережили хвилю великої популярності опіоїдів. І зараз поступово входимо в хвилю зростаючої популярності різноманітних стимуляторів", - він.

Водночас Вієвський звернув увагу на те, що кокаїн в Україні, на відміну від багатьох країн, зокрема в Європі, не користується великою популярністю.

Вієвський також зазначив: "На рік відбувається 20-30-70 випадків смертей (у різні роки по-різному, без жодної чіткої системи) - люди, які вживають наркотики в тих обставинах, в яких вони перебувають, у зв'язку з психічним станом здійснюють суїцид".

Реклама:

Головне сьогодні