Прийти на Євромайдан та залишитись живим та неушкодженим: поради від лікарів

Протягом двох останніх днів до медиків по допомогу звернулись майже дві сотні громадян, що постраждали внаслідок сутичок між працівниками "Беркуту" та мітингувальниками: 35 осіб після розгону нічного Євромайдану 30 листопада та 165 після провокацій на вулиці Банковій.

У зв’язку з цими подіями "Українська правда. Життя" попросила рятувальника бригади швидкої допомоги Костянтина Бірюкова (інструктор курсів першої домедичної допомоги) та волонтера медичного штабу Майдану Діму Логгінова дати поради українцям щодо правил безпеки та надання першої допомоги на акціях протесту.

1. Вирушаючи навіть на мирну акцію протесту, потрібно бути готовим до нестандартних ситуацій, а тому варто не лише стояти і дивитися на сцену, а аналізувати ситуацію і оглядатися по сторонах. Якщо бачите, що відбувається загострення - краще підіть геть.

2. Не варто з однієї лише цікавості йти у епіцентри агресії. Багато травм біля Адміністрації Президента на Банковій, наприклад, отримали не стільки активісти, як охочі до видовищ.

3. Від самого початку продумайте резервні шляхи відходу з натовпу на випадок паніки, яка може початися на рівному місці, і за наявності великої кількості людей може бути небезпечніша каміння чи газу. Шлях відходу повинен бути максимально широким. В жодному випадку ним не може бути підземний перехід, арка або вузьке парадне.

4. Ще до початку будь-якої акції дізнайтеся адресу найближчого стаціонарного медичного пункту, у який можна звернутися за допомогою

5. Одягайтеся на будь-яку акцію зручно та відповідно до погоди. Особливо це стосується жінок. Якщо можливі агресивні дії, то потрібно подбати про захист тіла – шолом, наколінники, наліктники та ін. Це особливо стосується журналістів.

6. Коли починається газова атака - уважно дивіться, куди дме вітер і з якою силою. Присідайте, щоб він зніс над вами пари газу. Перший газ на Банковій розпилили самі учасники протесту, які не врахували цей момент і в результаті постраждали.

7. Уникайте зони перехресного вогню - там особливо ніхто не розбиратиметься, хто ви і з якої сторони.

8. Якщо вас поранили, оглушили гранатою чи отруїли газом - відповзайте або відходьте в сторону. Якщо потрібна допомога - кричіть, піднімайте руки.

9. Не намагайтеся самостійно поставити діагноз або призначати некваліфіковану допомогу собі чи іншим - давати чи приймати невідомі пігулки, пересувати людину без свідомості, намагатися зупитинити кровотечу. Якщо бачите, що людина лежить нерухомо (втрата свідомості, кровотеча, інше) потрібно терміново викликати медиків, якщо постраждалий в свідомості, але поводить себе неадекватно - відведіть його в медичний пункт.

10. Не сперечайтеся з лікарями, коли вони надають допомогу вам чи іншим. Виконуйте усі їх вказівки.

11. У випадку отримання будь-яких травм, навіть, на ваш погляд, не серйозних, обов’язково зверніться до лікарні.

12. Не промивайте очі, у які потрапив газ, водою - буде гірше. Краще вийдіть на свіже повітря.

13. Не стійте з простої цікавості біля медичного центру, бо це створює натовп, незручний для медиків, і заважає транспортуванню поранених. Не знімайте медиків під час роботи, не лізьте їм під руки, коли вони працюють.

Особливе прохання до журналістів - пам'ятати, що їхня робота не повинна заважати роботі інших служб.

Не треба тицяти корочку в очі і кричати, що ми зобов'язані пропустити вас знімати те, як надаємо допомогу, а варто слухати рекомендації - якщо ми говоримо, що не треба зараз виходити, бо піде газ, то просто повірте в це.

P.S. У понеділок розпочала роботу гаряча телефонна лінія медичного штабу Майдану. За номером 063 197 03 03, що працює цілодобово приймаються:

- заявки від лікарів та медичного персоналу, що мають можливість в якості волонтерів працювати в медичному штабі Майдану;

- якщо ви отримали травму, відчуваєте погане самопочуття чи потребуєте допомоги лікаря телефонуйте вам підкажуть, де знаходиться найближчий до вас медичний працівник;

- прохання зголоситись за даним номером усіх медичних працівників, що постраждали внаслідок сутичок останніх днів.

Лікарі медичного штабу Майдану забезпечені усіма необхідними ліками та надають допомогу усім хто звертається незважаючи на політичну приналежність та ідеологічні переконання. В разі потреби до медичного штабу, щоб отримати першу допомогу можуть звертатися працівники правоохоронних органів.

Реклама:

Головне сьогодні