МОЗ ще не знає, скільки точно грошей дасть для лікування онкохворих дітей

— 15 січня 2014, 16:54

Зменшення фінансування лікування онкохворих дітей у 2014-ому році в порівнянні з 2013-им не буде.

Про це заявив директор Департаменту економіки та ресурсного забезпечення МОЗ Володимир Дуда на прес-конференції в Києві у середу.

"Я можу гарантувати, що зменшення фінансування не відбудеться. Це я можу сказати точно", - запевнив він.

При цьому чиновник не зміг назвати закладені до бюджету 2014-ого року суми на закупку ліків для онкохворих та медичного обладнання, відомо лише про фінансування програми "Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру".

У неї в входить більше двадцяти напрямків, в тому числі, забезпечення лікування онкохворих дітей. У 2014 році у бюджеті закладено на цю програму 2 млрд 118 млн гривень.

"Говорити про якісь конкретні цифри без прийняття закону про держбюджет я не можу", - зазначив він, додавши, що на програму дитячої онкології на 2014 рік МОЗ просить 385 мільйонів гривень.

Показати "Українській правді. Життя" таблицю відповідних розрахунків від МОЗ за кожним з напрямків, як це зробили волонетри, чиновник не зміг, пояснивши, що не взяв її з собою на прес-конференцію.

Разом з тим Дуда категорично заперечив озвучену раніше волонтерами інформацію про те, що хворим дітям дадуть із загального фонду держбюджету лише 50 млн. грн.

"Такої цифри немає і вона нікуди не подавалась", - запевнив він.

В свою чергу в.о. голови опікунської ради Охматдиту Ганна Гопко та голова благодійного фонду "Таблеточки" Ольга Кудіненко продемонстрували документ, згідно з яким з загального фонду передбачається лише 50 мільйонів гривень на фінансування дитячої онкології, інші 173 мільйони пропонується взяти з Спецфонду.

"Завдяки власним джерелам у МОЗ та бюджетному комітеті ми отримали проект бюджету на 2014-ий рік і були прикро здивовані, бо у цьому бюджеті в загальному фонді в 2014-ому році є лише 50 млн. на лікування онкохворих дітей замість 121 млн. гривень, які були у 2013-ому році" , - підкреслила Гопко.

Таблиця, надана волонтерами. Для її збільшення натисніть на зображення

За її словами, загалом із загального та спецфонду фонду бюджету для онкохворих дітей передбачено фінансування на рівні 58% від потреби, що суттєво менше, ніж в 2013-ому році.

"Не вистачає близько 161 млн. для того, щоб онкохворі діти могли мати 100% забезпечення ліками в цьому році", - підкреслила Ганна Гопко.

За словами Ольги Кудіненко, яка від імені благодійників свого фонду минулого року купила для ОХМАТДИТу ліків на 2 млн. 400 тис. грн., такий дефіцит жодна благодійна організація в Україні покрити буде не в змозі.

Ольга Кудіненко демонструє папку з чеками на закуплені її фондом "Таблеточки" ліки для "Охматдиту". Загальна сума - 2 мол 400 тисяч.

Водночас Володимир Дуда, якому кореспондент УП.Життя показав документ волонтерів і попросив прокоментувати, сказав: "Схожі документи є робочими. Вони розробляється. Що стосується цього документу, то важко сказати звідки він. Ці таблички нічим не підкріплені і наврядчи будуть втілені в життя. Таких табличок у нас багато".

Дуда також розповів, що до Спецфонду у 2013 році надійшло більше 220 млн. гривень і частина цих коштів пішла на дитячу онкологію, в тому числі на закупівлю медикаментів для ОХМАТДИТУ.

Чиновник також пояснив, як розподіляються гроші зі спецфонду, які надходять від продажів лотерей.

"Гроші з державний лотерей розподіляються на три напрямки: Мінсовіти, Мінкульт та МОЗ. Надходжень цих було більше 220 млн. і ми їх можемо використати виключно на лікування онкохворих дітей. Перерозподілити на інші напрямки ми не можемо, адже це визначено в законі. Це гарантоване джерело, яке буде забезпечувати хворих дітей постійно", - розповів він.

На запитання журналіста про те, як можна гарантувати суму, яка залежить від рівня продажу лотерейних білетів, Дуда відповів: "Суму гарантувати неможливо, але вивчивши аналітику, можна побачити, що кошти, які надходять від лотерей, щороку збільшуються. Від 10 до 30%. Тобто ми прогнозуємо, що коштів буде більше".

Реклама:

Головне сьогодні