У Києві провели унікальну операцію вагітній жінці

— 3 лютого 2014, 18:32

У 28-річної жінки перед майбутніми другими пологами з'явилися задишка і прискорене серцебиття. Згодом їй було поставлено діагноз - гостра масивна тромбоемболія легеневої артерії.

Вагітність була ускладнена також резус-конфліктом, тому у перших числах січня пацієнтку госпіталізували до Київського міського центру серця, повідомляє прес-служба МОЗ.

Враховуючи надто високий ризик розвитку кровотечі та ранній термін вагітності (29-30 тижнів), тромболітична терапія (розчинення тромбів) і хірургічне лікування були протипоказані. У випадку розвитку пологової діяльності або погіршення стану вагітної було вирішено провести пологи шляхом кесаревого розтину, щоб надалі визначити тактику лікування.

Перед лікарями постало завдання – довести вагітність до 34-го тижня, щоб плід достатньо розвинувся.

Майже місяць в Інституті серця пацієнтка отримувала консервативну терапію для запобігання прогресування тромбозу і можливого розсмоктування вже існуючих тромбів.

Кесарів розтин було успішно проведено головним акушером-гінекологом МОЗ України В'ячеславом Камінським у присутності бригади фахівців: кардіохірургів, неонатологів, кардіоанестезіологів, кардіологів, у тому числі дитячих, під керівництвом головного кардіохірурга МОЗ України, директора Інституту серця МОЗ України Бориса Тодурова.

За словами Бориса Тодурова, існувала загроза як життю матері, так і плоду.

"Ця операція вже більш серйозна, з штучним кровообігом, із зупинкою серця, з впровадженням в легеневу артерію", – наголосив хірург.

"Тромбоемболія в такому вигляді як у нашої пацієнтки класифікується як смертельний вирок, а для цивілізованих країн світу – це просто складний діагноз", – зазначив В’ячеслав Камінський.

За 3-4 дні пацієнтці буде проведена відкрита операція по вилученню тромбів з легеневої артерії з застосуванням штучного кровообігу.

Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА) – рідкісна серцево-судинна недуга, закупорка легеневої артерії або її гілок тромбами, що відірвалися та утворилися у венах. Ймовірність летального результату складає близько 50 відсотків.

При ТЕЛА типові біль за грудиною, сильна задишка, кровохаркання, синюшність (ціаноз), втрата свідомості, зупинка кровообігу, що в подальшому призводить до гіпоксії (нестачі кисню).

Проведення кесаревого розтину за наявності ТЕЛА небезпечне через високий ризик зупинки серця у матері.

Реклама:

Головне сьогодні