Пацієнти обурились: ціни можуть зрости через підняття ПДВ

— 7 квітня 2014, 18:31

Йдеться про роз’яснювальний лист від Міндоходів і зборів № 7822/7/99-99-19-05-01-17, який був розісланий у п’ятницю по всім митницям.

Відповідно до останнього абзацу документу "...оподаткування податком на додану вартість вказаної категорії товарів при ввезенні їх на митну територію України здійснюється на загальних підставах за ставкою 20 відсотків...".

Раніше воно здійснювалось на рівні 7% (визначено Законом України від 27 березня 2014 року № 1166-VII "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні"), нагадують у пацієнтській організації UCAB, яка повідомила ЗМІ про нововведення.

"В п'ятницю, під час розмитнення виробів медичного призначення моєю компанію, працівники львівської митниці повідомили нас, що розмитнять товар лише з 20% ставкою ПДВ", – розказує Олег Мацех, власник компанії, що займається постачанням медичного обладнання.

"Ми були дуже здивовані, адже попередньо йшлося про запровадження ПДВ у розмірі 7% на вироби медичного призначення, що й так би дуже вдарило по кишені українців, але ж ніяк не 20%, що просто вб’є ринок", - додає Олег.

На думку експертів, у разі підняття ставки ПДВ на ліки та засоби медичного призначення на 20%, ціна, враховуючи рівень інфляції України, на всі ліки зросте на 80%.

"Цього року половина українців зі смертельними хворобами і так приречені померти, – стверджує Дмитро Шерембей, голова БФ "Пацієнти України" (ЮКАБ). – Ми вже стикнулися з проблемою величезного недофінансування закупівлі ліків Міністерством охорони здоров’я для смертельно-хворих українців, хворих на рак, туберкульоз, СНІД та інші смертельні недуги. Але цей крок стане останнім цвяхом".

"Підняття будь-якої ціни чи запровадження додаткового чи-то 20, чи 7% оподаткування на ліки – пропорційне кількості життів людей, яким недозакуплять ліки через ще вищу вартість. При піднятті ПДВ до 20% кожен 5 українець недоотримає ліки та помре", - каже Дмитро Шерембей.

З 1 квітня, відповідно до Закону України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні", на всі ліки та медичні засоби в Україні вводилося додаткове оподаткування (ПДВ) у розмірі 7%.

Таке введення ПДВ призвело б до додаткового підвищення цін на ліки на 10-15%.

Украънська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні