Несподівані секрети здорового харчування: "ні" товченій картоплі, "так" зеленим бананам

— 15 липня 2014, 16:50

Про це розповів професор біохімії Родні Білтон, який присвятив дослідженням 15 років, пише The Daily Mail.

Як пояснює науковець, зелені банани, так само як цільні злаки та овочі, містять резистентний крохмаль, розчинні харчові волокна. Вони ферментуються бактеріями в товстій кишці та надають людині енергію на довгий проміжок часу. Від резистентного крохмалю не росте рівень цукру в крові. А ще він стимулює утворення гормону глюкагону – завдяки йому тіло швидше спалює жир.

Крім цього, резистентний крохмаль сприяє збільшенню кількості корисних бактерій у товстому кишечнику, а це знижує ризик онкозахворювання.

Як зазначає Білтон, що зеленіший банан, то корисніший.

Ми намагаємося їсти поменше цукру: в ім'я здоров'я і талії. Цікавий факт: у картопляному пюре цукру буде більше, ніж у вареній картоплі шматочками. Коли картоплю товчуть, то руйнується оболонка крохмальних зерен, вивільняється крохмаль, який перетворюється на цукор.

Будь-що, що ми робимо з продуктом – товчемо чи навіть жуємо – прискорює час потрапляння цукру в кров. Як виявило дослідження, результати якого надрукував журнал Lancet, що більша площина їжі, що потрапляє до шлунково-кишкового тракту, то легше вона абсорбується. Після яблука у крові буде менше цукру, ніж після яблучного пюре, а після яблучного пюре – менше, ніж після яблучного соку.

Чим менше маніпуляцій зазнає продукт, тим нижчим буде рівень цукру. Запечена чи навіть смажена картопля в цьому сенсі корисніша за варену і товчену.

До слова, під час смаження автор радить додавати воду. Вона знизить температуру на сковорідці, від того олія менше горітиме, вивільняючи токсичні речовини. Оливкову олію, особливо першого віджиму, краще використовувати для салатів, а не смажити на ній.

Американські вчені підрахували, що 75% людей хронічно "недопивають" води. Через це кров та синовіальна рідина, що заповнює порожнину суглобів, стають густішими. У суглобах утворюються кристалики сечової кислоти. Усе це спричиняє біль. Дослідники кажуть, що в 80% полегшити страждання допоможе проста вода – 8-10 склянок на день.

Вегетаріанцям треба бути обережнішими з сиром тофу. Соя багата на фітинову кислоту, яка перешкоджає засвоєнню кальцію, магнію, заліза і цинку. Японці вирішують проблему нестачі мінералів, вживаючи окрім тофу такі продукти як місо та натто – які піддаються ферментації бактерією Bacillus subtilis. Таким чином рівень фітинової кислоти знижується.

Реклама:

Головне сьогодні