Мігрень, кластерний біль та біль від сексу: як розпізнати тип головного болю та чим зарадити

— 16 вересня 2014, 15:17

Які симптоми вказують на один або інший тип болю, і що треба робити, розповідає The Daily Mail.

Тензійний головний біль супроводжується специфічним відчуттям здавлювання, як ніби навкруг голови затягли мотузку. Причиною може бути зневоднення, стрес, втома та фізичні фактори як то тривале сидіння перед комп'ютером.

Перш ніж тягтися до пігулок, лікарі радять спробувати щось розслаблююче – массаж голови і шиї, гарячу ванну тощо.

Біль від знеболювальних засобів виснажливий і постійний. Він може виникати, якщо людина регулярно приймає знеболювальне – понад двічі на тиждень упродовж трьох місяців. Найчастіше таку реакцію викликають препарати, що містять кофеїн та кодеїн.

Порада проста – розірвати замкнене коло та відмовитися від знеболювального.

Головний біль від сексу – він різкий, виникає під час заняття коханням або безпосередньо під час оргазму, може тривати від хвилини до кількох годин. Так звана оргазмічна цефалгія, ймовірно, є однією з форм мігрені. На неї страждають близько 1% людей.

Якщо таке сталося вперше, і голова болить, наче від сильного різкого удару, то варто звернутися до лікаря, щоби виключити крововилив. Сама ж оргазмічна цефалгія не є небезпечною. Попередити напад можна, прийнявши за півгодини до сексу нестероїдне протизапальне знеболювальне на кшталт ібупрофену.

Кластерний головний біль дуже гострий, він вражає одну половину голови, часто локалізується позаду ока, може супроводжуватися відчуттям неспокою та виділеннями з носа, виникати посеред ночі. Іноді він повторюється ніч за ніччю в той самий час. Це тому, що задіяний гіпоталамус, частина мозку, яка відповідає за сон та неспання.

Звичайне знеболювальне рідко дає полегшення, проте деякі пацієнти стверджують, що їм допомагають ліки від мігрені. Може зарадити киснева терапія, якщо в вас є можливість мати вдома портативний кисневий балончик.

Біль від скреготіння зубами виникає вранці, супроводжується больовими відчуттями в районі вух та щелеп. Причина – бруксизм, несвідоме нічне скреготіння зубами. М'язи щелеп утомлюються й виникає спазм.

Стоматологи пропонують надягати на ніч спеціальну капу.

Біль під час синуситу – болять щоки, під очима, навколо носа, і це може тривати тижнями. Ідеться про запалення носових пазух, і з цим треба звертатися до лікаря, який, можливо, випише антибіотики.

Щомісячний біль у жінок може виникати в перші дні менструації. Він зумовлений різким падінням рівня естрогену. Якщо таке трапляється регулярно, треба звернутися до лікаря, і він пропише ліки з естрогеном.

"Біль вішака" – головний біль та біль у трапецієвидному м'язі, що виникає під час різкого вставання з сидячого чи лежачого положення. Може супроводжуватися запамороченням. Його причина – різке зниження кров'яного тиску, гіпотонія взагалі та брак солі в раціоні. Лікарі радять пити більше води, деякі пацієнти потребують корекції дієти та медикаментозного лікування.

Мігрень – це пульсуючий біль, який сильнішає під час руху, може тривати від кількох годин до кількох днів. Часом йому передує погіршення зору – спалахи перед очима, темні плями. Лікарі припускають, що причина мігрені – це хімічні зміни в мозку та кров'яних судинах. Парацетамол та ібупрофен можуть допомогти в нетяжких випадках.

П’ять прийомів, які можуть полегшити головний біль:

1.Глибоко дихайте. Під час повільного видиху опускайте підборіддя до грудей та робіть рухи головою по півколу.

2. Ляжте на спину на підлогу, під голову покладіть книжку, а ноги розсуньте та зігніть у колінах. Полежіть 15 хвилин, така поза зніме напруження з голови та шиї.

3. Спробуйте акупунктуру. Покладіть великі пальці на ті місця, де голова ззаду з'єднується з шиєю, натисніть та рухайте по невеличкому колу протягом 30 секунд. Повторюйте.

4. Підніміть язик до піднебіння, тоді опустіть. Повторіть кілька разів. Це зніме напругу.

5. Відкорегуйте положення екрану вашого комп’ютера. Часом головний біль виникає, бо ви довго тримаєте голову в одному положенні. Робіть паузи в роботі, рухайте головою.

Коли треба обов’язково треба звернутися до лікаря:

якщо вам більше 50 років, і ви відчуваєте незвичний тривалий головний біль. Це може бути симптомом запалення скроневих артерій, яке може призвести до сліпоти;

якщо ви приймаєте протизаплідні пігулки і почали відчувати незвичний пульсуючий біль. Це може бути ознакою тромбозу;

якщо голова болить у денний час і біль дужчає під час кашлю, чхання або нахиляння вперед. Це може свідчити про підвищення внутрішньочерепного тиску. Часом його спричиняє пухлина;

якщо біль наче грім, наче вас уперіщили по голові палицею. Це може бути симптомом кровотечі;

якщо біль триває кілька днів, і стає дедалі сильнішим, якщо супроводжується гарячкою, висипкою, підвищеною чутливістю до світла та/або скованістю м'язів шиї. Такі симптоми може мати менінгіт.

Реклама:

Головне сьогодні