Позитивні думки дієвіші за фітнес – дослідники

— 3 листопада 2014, 16:19

Виявляється, "молоді" думки діють не гірше за фізичні вправи.

Про це пише The Daily Mail із посиланням на The New York Post.

Американські науковці залучили до 4-тижневого дослідження сотню людей, чий середній вік становив 81 рік.

Декому з добровольців експериментатори, за допомогою "25-го кадру" насаджувати позитивні думки відносно похилого віку. Під час 15-хвилинних сеансів на комп’ютерному екрані перед ними вигулькували слова "моторний", "креативний" тощо. Це відбувалося так швидко, що піддослідний не усвідомлював, що бачив, але в його мозкові ці слова закарбовувалися.

Інших учасників науковці просили писати короткі есе на тему активного життя літніх людей.

По закінченні експерименту вчені помітили суттєве покращення результатів людей із першої групи в виконанні таких завдань як повторне сідання-вставання, ходіння та утримання рівноваги. Між тим написання есе на фізичній формі добровольців ніяк не позначилося.

На думку керівника дослідження, професора Бекки Леві з Йельської школи громадського здоров'я, підсвідомі повідомлення, які отримували люди з екранів комп’ютера, допомогли їм подолати негативні стереотипи, які суспільство нав’язує літнім чоловікам та жінкам.

"У цьому дослідженні перед нами стояло завдання дати учасникам змогу перебороти негативні стереотипи відносно віку, котрі вони отримують від суспільства, зі щоденних розмов та з комедій по телевізору", - зазначила науковець.

Зі слів Леві, те, що негативні стереотипи здатні погано впливати на стан здоров'я людини, було відомо раніше. Проте ученим вперше вдалося довести ефективність позитивних стереотипів, котрі піддослідні отримали, самі того не знаючи.

Хороші думки покращили їхнє сприйняття самих себе, а це добре позначилося на фізичному стані добровольців.

Загалом, як стверджують учені, літні люди, які позитивно ставляться до свого віку, швидше одужують після серйозних хвороб, мають кращу пам'ять та й живуть довше – в середньому на 7,5 року.

Реклама:

Головне сьогодні