Шкоду, завдану здоров'ю громадян ЄС побутовою хімією, оцінили в мільйони євро

— 2 грудня 2014, 18:47

Так звані ендокринні деструктори причетні до погіршення репродуктивного здоров'я, раку та неопущення яєчок, деформації пеніса.

Про це пише The Guardian.

Доповідь Ради міністрів країн Скандинавії, яка має назву "Ціна бездіяльності", присвячена саме цій частці ендокринних захворювань. У ній також навіть не бралися до уваги такі аспекти як шкода побутової хімії щодо довкілля.

Дані щодо наслідків для здоров'я шведських чоловіків екстраполювали на всі 28 країн ЄС. За оцінками експертів, проблеми з репродуктивністю громадян виливаються ЄС у 592 мільйони євро щороку.

Рада міністрів країн Скандинавії вимагає від ЄС прискорення плану щодо виявлення та заборони шкідливих речовин. Лунають звинувачення в лобіюванні інтересів хімічної промисловості.

До 16-го січня триватимуть консультації щодо наукового методу, яким обиратимуть найнебезпечніші хімікати. Наприклад, у 2011-му році Британія та Німеччина висловилися за заборону лише тих речовин, які є найшкідливішими.

Як зазначив представник Європейської ради з хімічної промисловості Пітер Сміт, у багатьох випадках дослідникам не вдалося прослідкувати чіткого зв’язку між хімікатами та хворобами. Потрібні подальші дослідження.

"Нікого не тішить затримка. Але ми воліємо, щоби це (рішення про заборону певних хімічних речовин) було перманентним та вірним, а не тимчасовим та помилковим", - сказав він.

Реклама:

Головне сьогодні