Дослідники підтвердили: паспортний вік – лише цифра

— 2 січня 2015, 14:00

На думку британських науковців, щоби не старіти душею, треба слідкувати за здоров'ям та мати сильну волю до життя.

Про це пише The Daily Mail.

У дослідженні English Longitudinal Study of Ageing взяли участь 6500 людей похилого віку. Вчені з Університетського коледжу Лондона протягом 8 років спостерігали за станом здоров'я добровольців. Також в учасників питали, на скільки років вони себе почувають.

Середній паспортний вік піддослідних був 65,8 року. Проте почували себе учасники в середньому на 56,8. Близько 70% чоловіків та жінок "скидали" собі 3 або більше років. Кожен двадцятий почувався старшим, ніж насправді.

"На судження людей про їхній вік впливає багато факторів – болі, серйозні хвороби, відчуття життєвих сил, те, наскільки ми соціально та фізично активні тощо", - каже один із авторів дослідження, професор психології Ендрю Стептоу.

"Що цікаво, це те, що коли ми врахували стан здоров'я людей, рухливість та дієвість, ми все одно виявили зв'язок між відчуттям себе старшими за свій реальний вік та вищим рівнем смертності протягом наступних 8 років", - повідомляє вчений.

Те, що люди, які почуваються старшими за свій вік, раніше йдуть із життя, на думку Стептоу, має зацікавити лікарів.

"Можливо, це відчуття каже нам щось таке, чого не вловлюють інші показники стану здоров'я та благополуччя", - зазначає науковець.

Реклама:

Головне сьогодні