У музиці Бетховена вчені "почули" порушення ритму серця

— 8 січня 2015, 16:54

Створюючи свої шедеври, легендарний композитор у прямому сенсі слова слухався свого серця, вважають вони.

Про це пише The Daily Mail.

Автори гіпотези – дослідники з Мічиганського та Вашингтонського університетів – кардіолог, медичний історик та музикознавець. На їхню думку, різкі, несподівані зміни ритму в деяких творах, написаних Бетховеном, могли бути наслідком серцевої аритмії, яку мав автор.

"Його музика могла йти від самого серця як у фігуральному, так і в фізичному сенсі", - зазначив представник Медичної школи Мічиганського університету Джоель Ховелл.

"Коли через серцеве захворювання твоє серце б’ється нерегулярно, це має певні передбачувані ознаки. На нашу думку, ми чуємо деякі з таких ознак у його музиці", - додав учений.

Як пояснює дослідник, взаємодія розуму й тіла визначає, як ми сприймаємо світ. Особливо це видно саме в мистецтві, зокрема в музиці, яку можна читати, наче електрокардіограму.

Як приклад вчені наводять "Каватину" зі струнного квартету №13 сі-бемоль мажор ор.130, котра, як свого часу зізнавався сам Бетховен, завжди викликала в нього слози. Мить різкого переходу до до-бемоль мажор викликає в слухача відчуття дезорієнтації, темних емоцій, а інколи описується як "перехопило подих".

Композитор вимагав, щоби виконавці грали цю річ beklemmt, що з німецької можна перекласти як "з важкістю на серці". Ймовірно, ідеться не лише про сум, а й про фізичне відчуття Бетховена на той момент.

Людвігові ван Бетховену приписували чимало загадкових проблем зі здоров'ям – запалення кишечника, хворобу Педжета, захворювання нирок та печінки, алкоголізм тощо. Найвідомішим фактом є те, що композитор був глухим, що, ймовірно, робило його ще чутливішим до свого серцевого ритму.

Реклама:

Головне сьогодні