Стрункий – не обов’язково здоровіший: розвінчання поширених міфів про здоров'я та фітнес

— 7 квітня 2015, 10:03

16 поширених міфів відносно здорового способу життя зібрало видання Buzzfeed, щоби їх розвінчати.

Міф №1. Стрункі люди здоровіші за повних

Неможливо визначити, наскільки людина здорова, лише з її зовнішнього вигляду. Худорлявий чоловік або жінка може вести сидячий спосіб життя та бути затятим курцем. Тоді як людина, чий індекс маси тіла є вищим за норму, може регулярно займатися спортом, їсти багато овочів та фруктів, мати інші корисні звички.

Міф №2. Потрібно випивати 8 склянок води на день

Так, ви точно станете здоровіші, якшо впродовж дня питимете воду замість соків, газованок та інших солодких напоїв. Проте кожна людина потребує різної кількості води, і цифра в 8 склянок не підтверджена жодними дослідженнями.

Правило таке: треба пити води стільки, щоби ваша сеча мала світло-жовтий колір. Чим вона темніша, тим більше ваш організм потерпає від зневоднення.

Міф №3. Усе натуральне – корисне, а хімія - шкідлива

Цианід можна зустріти в природі, а вода має формулу Н2О. Не звертайте увагу на гучні слова. Якщо вас цікавить здорове харчування, їжте більше овочів та фруктів, звісно, бажано, не оброблених пестицидами. Що менше обробки проходить продукт, то краще. Проте з'їдена час від часу менш корисна страва не стане великим порушенням здорової дієти.

Міф №4. Сніданок – найголовніша їжа за весь день

Щодо цього ще сперечаються між собою вчені. Напевнее, кращий спосіб вирішити це для себе, спитати: Чи голодний я вранці? Якщо ні, то нащо запихати в організм їжу? Якщо так, то треба їсти, і бажано, щоби в сніданкові якнайкраще поєднувалися білки, натуральні жири, вуглеводи та клітковина.

Міф №5. Жир із живота можна зігнати скручуваннями

На жаль, не можна. Навантаженнями певних груп м'язів можна зробити ці м'язи дужчими, проте самі скручування нічого не вдіють проти жиру на животі. Неможливо вправами прибрати жир із якоїсь певної частини тіла. Потрібно знижувати відсоток жиру в організмі в цілому за допомогою поєднання вправ та помірної дієти.

Міф №6. Вагітним не можна займатися спортом

Навпаки, вагітним навіть рекомендуються помірні фізичні навантаження, аби лише вони не перевищували тих, які жінка давала собі до вагітності.

Міф №7. Вітаміни та харчові добавки зроблять вас здоровішими

Людині дійсно потрібні вітаміни, проте якщо вона їсть здорову їжу, все, що необхідно, вона отримує з неї.

Міф №8. Кардіонавантаження, зокрема біг – найкращий спосіб скинути вагу

Як вважає інструктор із фітнесу та автор книжок про тренування Грег Джастіс, значно ефективнішими є метаболічні силові тренування. Це звичні вправи – станова тяга, бурпі – але виконуються вони швидко та з майже максимальним зусиллям. Між сетами відпочинок має бути мінімальний.

Як пояснює Джастіс, після того, як ви зійшли з бігової доріжки, ваше тіло повернеться до свого звичайної швидкості метаболізму вже за кілька годин, тобто спалюватиме стільки ж калорій, як зазвичай. Між тим після метаболічного тренування "горіння" здатне тривати аж до 24-36 годин.

Міф №9. Жінки, що тренуються з вагою, стають здоровезні

Кожне тіло по-різному реагує на різні типи фізичних навантажень. Деякі люди дійсно схильні до того, щоби ставати кремезнішими, з більш вираженими м'язами. Проте надто накачаною жінка не стане, якщо активно до цього не прагнутиме, заспокоює Джастіс.

Власне, в організмі більшості жінок немає такої кількості тестостерону. Треба дійсно гарувати в спортзалі, працювати з великою вагою та споживати дуже багато калорій, щоби стати справжнім "качком", каже експерт із фітнесу.

Міф №10. Вагітні мають їсти за двох

Лікарі рекомендують жінкам при надії збільшити свій раціон десь на 300 калорій, а не настільки, що вистачило б іще на одну людину.

Міф №11. При застуді корисний вітамін С

Регулярне споживання продуктів, у яких багато вітаміну С, ще ДО хвороби скоротить час, який триватиме ваша застуда. Проте вживання вітаміну С вже після того, як ви почали чхати, нічим не допоможе.

Міф №12. Детокс-дієти позбавляють організм від токсинів

Це завдання лежить на вашій печінці та нирках. Детокс-дієти змусять вас своживати більше фруктів, овочів та цільного зерна, ніж зазвичай – і це дуже добре – проте всіляку гадість із вашого організму вони не виведуть.

Міф №13. Завзяті тренування допомагають схуднути

Дослідники стверджують, що самі лише тренування, без зміни раціону, практично ніяк не впливають на вагу. Фітнес плюс споживання меншої кількості калорій – це найкращий спосіб привести тіло в хорошу форму. Проте якщо ви обираєте: лише займатися фітнесом або лише менше їсти, то перемагає "менше їсти".

Міф №14. Антибіотики допоможуть при застуді та грипі

Застуду та грип спричиняють віруси. Антибіотики ж долають бактеріальні інфекції й анітрохи не полегшать ваш стан при інших хворобах. Лікар може виписати вам антибіотики лише тоді, коли ваш грип ускладнився бактеріальною інфекцією, наприклад, пневмонією.

Міф №15. Продукти з низьким вмістом жирів корисніші за жирні

Насправді до знежирених продуктів можуть додавати більше цукру чи вуглеводів, щоби поліпшити їхній смак. До того ж, результати нещодавніх досліджень вказують на те, що жир – не ворог, якщо не рахувати транс-жири.

Міф №16. Не можна завагітніти під час менструації

Можна, хоча це трапляється нечасто. Сперматозоїди можуть жити в організмі жінки до 7 днів, а інколи овуляція відбувається невдовзі після початку циклу.

Flickr (by StockPhotosforFree.com, Bjorn, Bradley Stemke, Sabine Mondestin, Robert Gourley, William Brawley)

Реклама:

Головне сьогодні